ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η πολυετής οικονομική κρίση «μάτωσε» τις καρδιές των Ελλήνων…

Κάποιοι αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους κατά της χοληστερίνης, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι καλύπτουν με δυσκολία το κόστος. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).

Όπως ενημερώνουν ο καθηγητής Καρδιολογίας, Δημήτρης Τούσουλης,ο διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής του "Ερρίκος Ντυνάν" Γιώργος Ανδρικόπουλος, ο διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής της "Ευρωκλινικής", Δημήτρης Ρίχτερ και ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας, Κώστας Τούτουζας, με αφορμή το 31ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Μαΐου στην Αθήνα, τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης είναι μεταξύ άλλων η αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.


Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρικόπουλος ανέλυσε τα αποτελέσματα του προγράμματος "Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης - Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου", το οποίο υλοποιείται επί μία δεκαετία με την συμμετοχή 60.000 ατόμων καθώς πρόκειται για την πιο μεγάλη βάση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον ελληνικό πληθυσμό.

Σε σύνολο 1.842 συμμετεχόντων το έτος 2015 διαπιστώθηκε ότι:

-Το 17,4 % των ερωτηθέντων διακόπτει τη φαρμακευτική αγωγή λόγω κόστους.
-Το 11,8% θεωρεί το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής μεγάλο ή δυσβάσταχτο.
-Μόνο το 26% από αυτούς που λαμβάνουν υπολιπιδαιμική αγωγή έχουν πετύχει το στόχο της θεραπευτικής αγωγής.
-Το 55,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το άγχος αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για στεφανιαία νόσο και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα, ποσοστό υψηλότερο από αυτό των ετών πριν την οικονομική κρίση.
-Το 58% των ασθενών με δυσλιπιδαιμία δεν λαμβάνει καμιά οδηγία από τους γιατρούς τους για τη διατροφή που θα έπρεπε να ακολουθούν.

Η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και ίσως η κυριότερη αιτία αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αυξάνει συνεχώς στον ελληνικό πληθυσμό. Τα στοιχεία από το ΕΛΙΚΑΡ δείχνουν ότι η συχνότητά έχει ξεπεράσει στο 11%.


Πηγή : iatropedia