ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Συζητείται η νομική κατοχύρωση των φαρμακοποιών για προσφορά υπηρεσιών ΠΥ

Εφόσον υπάρξει αυτή η νομική κατοχύρωση των φαρμακοποιών να προσφέρουν υπηρεσίες ΠΥ, εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι θα επιτευχθεί, αφενός αποσυμφόρηση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και αφετέρου θα μπορέσει το κράτος να εξοικονομήσει σημαντικά κονδύλια.
Nομική κατοχύρωση προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης συζητούν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κυβέρνηση και φαρμακοποιοί. Παρά το ότι και σήμερα κάποια φαρμακεία εκτελούν τέτοιες υπηρεσίες αφιλοκερδώς, όπως για παράδειγμα να πραγματοποιούν ενέσεις σε ασθενείς πελάτες τους, παρανομούν, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο για να είναι κατοχυρωμένα νομικά.

Σύμφωνα λοιπόν με παράγοντες από τον φαρμακευτικό κλάδο, οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει με την κυβέρνηση βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και αφορούν περίπου 30 υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Υπηρεσίες που ήδη προσφέρονται από τον φαρμακευτικό κόσμο του εξωτερικού και μάλιστα επί πληρωμή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο πληρώνει 8 ευρώ ανά συνταγή (για αυτές τις υπηρεσίες και μόνο).
Στις συζητήσεις, λοιπόν, που έχει ξεκινήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με την κυβέρνηση, περιλαμβάνονται 30 υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως μέτρηση πίεσης, μέτρηση σακχάρου, ενέσεις, φαρμακοεπαγρύπνηση (παρακολούθηση δηλαδή του ασθενούς αν ακολουθεί σωστά τη θεραπεία του κ.λπ.).
Εφόσον υπάρξει αυτή η νομική κατοχύρωση των φαρμακοποιών να προσφέρουν υπηρεσίες ΠΥ, εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι θα επιτευχθεί, αφενός αποσυμφόρηση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και αφετέρου θα μπορέσει το κράτος να εξοικονομήσει σημαντικά κονδύλια από αυτά που διαθέτει για την υποστήριξή της. Εκτιμάται ότι η ΠΥ στο ελληνικό κράτος σήμερα κοστίζει περί το 1 δισ. ευρώ. Βεβαίως, παραμένει ερωτηματικό αν η παροχή αυτών των υπηρεσιών από το φαρμακείο θα έχουν κάποιο κόστος.
Όλα δείχνουν, πάντως, ότι πλέον βασικό μέλημα του φαρμακευτικού κόσμου είναι η ανάδειξη του επιστημονικού ρόλου- πέρα από τον κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζει- που έχει ο φαρμακοποιός ως σύμβουλος σε θέματα υγείας. Γεγονός, που έχουν επιβεβαιώσει και διάφορες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες τους θεωρούν πάνω από όλα επιστήμονες σε ποσοστό πάνω από 60%.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την ανάδειξη αναμένεται να διαδραματίσει το Ινστιτούτο Διά βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών, το οποίο μέσω σεμιναρίων που διεξάγει επιδιώκει σε ένα «φρεσκάρισμα» των γνώσεων του φαρμακοποιού. Τα σεμινάρια που έχει καθορίσει μέχρι και τις 15/6/2016 είναι τα εξής:
Διαβήτης τύπου 2 (13/4), Σοβαρό αλλεργικό άσθμα (11/5), Γλαύκωμα (1/6) και Ξηροφθαλμία (15/6).
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Πηγή: iatronet.gr