ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα φάρμακα αν ταξιδέψετε στις ΗΠΑ

Σε περίπτωση που θα ταξιδέψετε στις ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζεται πως οι κανόνες για την κατοχή και αγορά φαρμάκων είναι αυστηροί και επιτρέπεται μόνο ό,τι έχει πάρει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). 

Έλεγχος για τα φάρμακα που θα μεταφέρετε στις αποσκευές σας θα γίνει καταρχήν στο αεροδρόμιο όταν θα φτάσετε σε κάποια πολιτεία των ΗΠΑ. Να ξέρετε πως θα πρέπει να έχετε μαζί σας μια έγκυρη συνταγή ή ένα σημείο γιατρού γραμμένο στα αγγλικά. Τα φάρμακα θα πρέπει να είναι στην αρχική τους συσκευασία και με οδηγίες από τον γιατρό σας. Εάν δεν έχετε την αρχική συσκευασία, να έχετε όπως προαναφέραμε την συνταγή ή μια επιστολή από το γιατρό σας που να εξηγεί την κατάστασή σας και γιατί θα πρέπει να έχετε μαζί σας αυτά τα φάρμακα. 


Καλό είναι επίσης να έχετε μαζί σας μόνο την απαραίτητη ποσότητα για τις ημέρες που θα μείνετε και αυτή δεν πρέπει να ξεπερνά τις 90 ημέρες. Αν σκοπεύετε να μείνετε στις ΗΠΑ για περισσότερο από 90 ημέρες, μπορείτε να έχετε επιπλέον φαρμακευτική αγωγή εφόσον αυτή σας αποσταλεί με το ταχυδρομείο ή με courier. Αρκεί βέβαια το δέμα να συνοδεύεται από έγγραφα που να δείχνουν ότι τα φάρμακα έχει σταλεί για δική σας χρήση. Είναι απαραίτητο να υπάρχει στο δέμα ένα αντίγραφο της βίζας και του διαβατηρίου σας, μια επιστολή από το γιατρό σας, καθώς και αντίγραφο της συνταγής σας (όλα στα αγγλικά). 

Να γνωρίζετε επίσης πως ο FDA δεν επιτρέπει την εισαγωγή μη εγκεκριμένων εκδόσεων φαρμάκων από χώρες του εξωτερικού, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχει το ίδιο φάρμακο εγκεκριμένο από τον Οργανισμό. Όπως αναφέρεται, ο FDA δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι έχουν κατασκευαστεί σωστά στο εξωτερικό εκδόσεις εγκεκριμένων φαρμάκων, άρα μπορεί να μην είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, όπως τα εγκεκριμένα από τον FDA φάρμακα που κυκλοφορούν ευρέως στα φαρμακεία των ΗΠΑ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι παράνομο για τους ανθρώπους να εισάγουν φάρμακα στις Ηνωμένες Πολιτείες για προσωπική χρήση. Αυτό συμβαίνει γιατί φάρμακα που διατίθενται σε άλλες χώρες δεν έχουν αξιολογηθεί ή εγκριθεί από τον FDA για χρήση ή πώληση στις ΗΠΑ, έτσι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. 

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ κατανοεί πως κάποιος μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με φάρμακο που δεν είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ. Τότε, ο ασθενής πρέπει να υποβάλλει μια αίτηση στην οποία θα αναφέρει πως τα φάρμακα που ζητά είναι για μια σοβαρή κατάσταση για την οποία δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία διαθέσιμη στις ΗΠΑ, πως δεν σκοπεύει να προωθήσει τα φάρμακα στους κατοίκους των ΗΠΑ και πως θέλει να εισάγει το φάρμακο για δική του προσωπική χρήση. Αυτή η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από μια επιστολή, γραμμένη στα αγγλικά, από το γιατρό σας που θα αναφέρει πως το φάρμακο είναι μια συνέχιση της θεραπείας που αρχίσατε εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, μπορεί να υπάρχει γιατρός στις ΗΠΑ ο οποίος θα εποπτεύει τη χρήση του φαρμάκου που ήρθε από άλλη χώρα. 

Αν τα φάρμακα έχουν σταλεί μέσω του ταχυδρομείου, μπορεί να κρατηθούν στο τελωνείο μέχρι ένας επιθεωρητής του FDA να το εξετάσει. Είναι μία διαδικασία χρονοβόρα που μπορεί να διαρκέσει έως και ένα μήνα. Για να επιταχυνθούν τα πράγματα, βεβαιωθείτε ότι η εξωτερική συσκευασία έχει σημανθεί και δηλώνει ότι περιέχει μια επιστολή. Η καλύτερη επιλογή είναι να στείλετε το πακέτο με υπηρεσία ταχυμεταφορών (courier) και όχι μέσω απλού ταχυδρομείου. Αν έχετε απορίες μπορείτε να καλέσετε στον FDA στο τηλέφωνο 855-543-3784, να στείλετε email στη διεύθυνση druginfo@fda.hhs.gov ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού.


Πηγή : life2day