ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων με υπογραφή τρόικας! Τι προβλέπει το μνημόνιο

Έναν νέο τρόπο αποζημίωσης των φαρμάκων ειδικά των ακριβών, θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση.
Ειδικότερα, με βάση το 3ο μνημόνιο που ψηφίστηκε θα πρέπει να θεσμοθετηθεί έως τον Δεκέμβριο του 2017 ένα νέο σύστημα αξιολόγησης για τα φάρμακα πριν την εισαγωγή τους στη θετική λίστα, δηλαδή στη λίστα αποζημίωσης.
Το σύστημα αξιολόγησης θα επιβάλει ορισμένες παραμέτρους βάση των οποίων ένα φάρμακο θα θεωρείται αποτελεσματικό, συνεπώς θα αποζημιώνεται από την κοινωνική ασφάλιση.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πιθανό να ακολουθηθεί και το σύστημα που ισχύει σε ορισμένες χώρες, όπου μία φαρμακευτική εταιρεία πληρώνεται για το φάρμακο που διέθεσε στους ασθενείς, εφόσον κριθεί μετά τη χρήση του, ότι ήταν πράγματι αποτελεσματικό.
Μάλιστα αυτός ο τρόπος αξιολόγησης-αποζημίωσης υιοθετείται κατά κόρον στα ογκολογικά φάρμακα που θεωρούνται ακριβά. Σε περίπτωση που ένα σκεύασμα υπόσχεται παράταση της ζωής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η φαρμακευτική εταιρεία πληρώνεται εφόσον οι προβλέψεις της επιβεβαιωθούν.
Πάντως στο πλαίσιο των αλλαγών που προβλέπει όχι μόνο το 3ο μνημόνιο αλλά και τα άλλα δύο που υπέγραψε η χώρα, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και η επιτροπή διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα που έχει συσταθεί εδώ και καιρό στο υπουργείο υγείας αλλά παρέμενε ανενεργή για καιρό.
Άλλωστε η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις τιμές των φαρμάκων όπου αυτό είναι δυνατό.
Στόχος είναι να εξοικονομηθούν πόροι ειδικά από τις κατηγορίες των σκευασμάτων που έχουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις και προκαλούν και τη μεγαλύτερη δαπάνη. Εξάλλου ο ΕΟΠΥΥ ως «μονοψώνιο» μπορεί να διαπραγματευτεί «πακέτο» αγοράς φαρμάκων για συγκεκριμένες ασθένειες, μοντέλο που επιχειρήθηκε και στο παρελθόν αλλά έμεινε στη μέση…
Από την άλλη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ανακοινώσει ότι θα συστήσει επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να χαράσσεται από κοινού η πολιτική φαρμάκου στη χώρα.
Πηγή: healthreport.gr