ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πώς θα καταλάβω αν έχω δυσανεξία στη γλουτένη

Μήπως έχετε δυσανεξία στη γλουτένη και πρέπει να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας; Δείτε ποια είναι τα πιο κοινά σημάδια.

Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τον τελευταίο καιρό και καταναλώνονται από πολύ κόσμο. Πώς μπορούμε, όμως να αναγνωρίσουμε αν πάσχουμε από δυσανεξία στη γλουτένη, και ότι πρέπει να την απομακρύνουμε από τη διατροφή μας; Αυτά είναι τα πιο κοινά σημάδια, που αν τα παρατηρήσετε οφείλετε να τα αναφέρετε στον γιατρό σας, ώστε να είστε σίγουροι.


Ξαφνικό και αναίτιο πρήξιμο έπειτα από κάποια φαγητά

Όλοι μας έχουμε βιώσει πρήξιμο κάποια στιγμή. Στα γιορτινά τραπέζια, για παράδειγμα, που όλοι έχουμε την τάση να το παρακάνουμε, είναι πολύ συνηθισμένο. Το πρήξιμο όμως χωρίς κάποιον λόγο, ή που εμφανίζεται μόνο με συγκεκριμένες τροφές, όπως το ψωμί, τα γλυκά και ορισμένες σάλτσες, μπορεί να είναι δείγμα δυσανεξίας στη γλουτένη, ή και κοιλιοκάκης.


Αλλαγές στην τουαλέτα

Κάποιοι άνθρωποι βιώνουν δυσκοιλιότητα, ή ακόμα και πολύ δυσάρεστη διάρροια όταν καταναλώνουν τροφές που περιέχουν γλουτένη και έχουν δυσανεξία. Αν, λοιπόν, παρατηρήσετε ανεξήγητες αλλαγές στην τουαλέτα, καλό θα ήταν να το ελέγξετε.


Κούραση

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κοιλιοκάκη βιώνουν συχνά αισθήματα κούρασης. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα τους δεν μπορεί να απορροφήσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Η κούραση, βέβαια, μπορεί να είναι σημάδι πολλών ασθενειών, οπότε – φυσικά – τον τελικό λόγο θα τον έχει ο γιατρός σας.


Πολύ έντονη φαγούρα και εξανθήματα σε ορισμένα σημεία

Περίπου ένας στους τέσσερις ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη αναπτύσσουν ένα εξάνθημα που φαγουρίζει πολύ έντονα, συνήθως στους αγκώνες, στα γόνατα, τους γλουτούς, την πλάτη ή στο πίσω μέρος του λαιμού. Ο ιατρικός όρος για αυτό το εξάνθημα είναι ερπητοειδής δερματίτιδα, και χαρακτηρίζεται από μικρές φουσκάλες που σχηματίζουν “αποικίες”. Περιέργως, οι άνθρωποι που εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα, δεν έχουν τα πεπτικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης.


Αργοπορημένη ανάπτυξη, ή χάσιμο βάρους

Η κοιλιοκάκη που δεν έχει διαγνωστεί ακόμα στα παιδιά, τους στερεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την σωστή τους ανάπτυξη. Συνεπώς, η αργή ανάπτυξη και η αργή αύξηση βάρους στα παιδιά είναι ένα πιθανό σύμπτωμα. Επιπλέον, ένα σύμπτωμα της κοιλιοκάκης μπορεί να είναι το χάσιμο βάρους, παρά το γεγονός ότι ο ασθενής τρώει κανονικά. Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμα και μικρές ποσότητες γλουτένης στους ασθενείς μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο λεπτό έντερο. Αυτή η βλάβη μπορεί να συνεχίσει να είναι εμφανής ακόμα και για χρόνια στους ενήλικες, ακόμα και αφού αποβάλουν εντελώς την γλουτένη από τη διατροφή τους.


Έλκος στο στόμα, ή πληγές ελκών

Οι πληγές των ελκών είναι επίπονες, μικρές πληγές σαν κρατήρες, που εμφανίζονται στο εσωτερικό του μάγουλου, στα ούλα, την γλώσσα ή στο πάνω μέρος του στόματος. Σε μερικούς ανθρώπους, αυτό είναι σύμπτωμα της δυσανεξίας στην γλουτένη.
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών είναι μια νευρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια και την ακατανίκητη ορμή να τα κινήσουμε. Μέσα από μελέτες, ανακαλύφθηκε ότι μέχρι και 35% των ασθενών με κοιλιοκάκη υποφέρουν από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.


Κατάθλιψη, οξυθυμία και προβλήματα στην συμπεριφορά

Η γλουτένη φαίνεται πως μπορεί να έχει περίπλοκες ψυχολογικές παρενέργειες στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση, το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να είναι κοινά συμπτώματα στους ενήλικους ασθενείς που δεν έχουν διαγνωστεί ακόμα. Στα παιδιά μπορεί να εμφανιστούν κρίσεις οργής, οξυθυμία, ακόμα και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Πηγή : iatronet