ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Mετά το clawback έρχεται το… έμμεσο clawback

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι τυχόν μείωση των τιμών σε 54 διαγνωστικές εξετάσεις θα αποτελεί έμμεσο clawback.

Με άκρα μυστικότητα στα ενδότερα του ΕΟΠΥΥ -γιατί άραγε;- ακούστηκε ότι αποφασίστηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες να μειωθούν κατά 50% οι τιμές σε 54 διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ κάνουν το 80% του τζίρου των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων (συμπεριλαμβάνονται και οι διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στις ιδιωτικές κλινικές). Φήμες, που τουλάχιστον ιδιωτικοί φορείς επιβεβαίωσαν ότι έχουν ακούσει και οι ίδιοι.


Κάποιες λοιπόν από αυτές τις εξετάσεις των οποίων το κόστος πρόκειται να μειωθεί είναι οι εξής: σάκχαρο (με σημερινή τιμή 2,26 ευρώ), γενική αίματος (2,88 ευρώ), χοληστερίνη (2,88 ευρώ), κρεατινίνη (4,05 ευρώ). Τιμές που όπως μάθαμε δεν έχουν αλλάξει από το 1991.

Τι σημαίνει όμως αυτή η αιφνίδια μείωση των τιμών; Παράγοντες της αγοράς μιλούν για έμμεσο clawback –καθώς το άμεσο clawback αποφασίστηκε το 2013 όταν ο ΕΟΠΥΥ επέβαλε το μέτρο της επιστροφής υπέρβασης δαπανών μειώνοντας κατά 50% τον τζίρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και φροντίδας- και ήδη όπως μαθαίνουμε αρκετές επιχειρήσεις παίρνουν θέση μάχης για κινητοποιήσεις.

Και ενώ αρχικά το μέτρο του clawback είχε παρθεί για την διετία 2013-201, σύμφωνα και με τις τότε κυβερνητικές διαβεβαιώσεις τελικά τρέχει κανονικά και φέτος, ενώ με το πρόσφατο μνημόνιο θα διαρκέσει ακόμη μία τριετία δηλαδή μέχρι το 2018 (Νόμος 4336 ΦΕΚ 94/14 Αυγούστου 2015) .

Πολλοί αναρωτιούνται αφού με ένα τέτοιο μέτρο, όπως είναι το έμμεσο clawback, κινδυνεύει να χαθεί το σύνολο των παρόχων πρωτοβάθμιας φροντίδας από τον κλάδο, γιατί πάρθηκε; Η απάντηση, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, είναι διότι αποτελεί μία από τις υποχρεώσεις του νέου μνημονίου να μην ξεπεραστεί ο προϋπολογισμός των 328 εκατ. ευρώ που προβλέπεται για τις εργαστηριακές-διαγνωστικές εξετάσεις για το 2015. Ποσό που ήταν ίδιο και το 2014 (αν και τότε η αξία των διαγνωστικών εξετάσεων έφθασε τα 603 εκατ. ευρώ), αλλά και το 2013 (η αξία των διαγνωστικών εξετάσεων ήταν 520 εκατ. ευρώ).

Πηγή : iatronet