ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κ. Θεοδοσιάδης: Οι πληρωμές ΕΟΠΥΥ σε σημείο μηδέν

Καλές οι εκλογές, καλές οι υποσχέσεις και οι αντιπαραθέσεις αλλά κάποια πράγματα είναι πολύ πιο συγκεκριμένα, πιο χειροπιαστά και δυστυχώς όχι ευχάριστα.

Οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ καρκινοβατούν.

Τα σφηνάκια μπήκαν ξανά στη ζωή μας.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη (2011, 2012) κοντεύουν να ξεχασθούν. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και προσωπικά ο πρόεδρος του κ. Δ. Κοντός υπερβάλλουν εαυτούς, αλλά δυστυχώς δεν έχουν μαγικές ιδιότητες.

Ο ΕΟΠΥΥ εισπράττει από τα ασφαλιστικά ταμεία κάθε μήνα 100.000.000€ λιγότερα απ’ όσα δικαιούται.

Δηλαδή για τους πρώτους οκτώ (8) μήνες του 2015 τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ από εισφορές που έχουν εισπράξει από τους ασφαλισμένους τους 800,4 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό είναι το έργο και το αποτέλεσμα μιας κυβέρνησης που υποτίθεται ότι στηρίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Περίθαλψης.

Πολύμηνες προσπάθειες και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της προηγούμενης Διοίκησης του ΠΦΣ είχαν φέρει στις αρχές του 2015 τις πληρωμές των φαρμακείων σε ένα λογικό και ανεκτό επίπεδο, πολύ κοντά στους συμβατικούς χρόνους.

Είναι όμως γνωστό πως αρκεί ελάχιστος χρόνος για να γκρεμισθεί ό,τι κτίσθηκε με πολύ κόπο και επί πολύ χρόνο. Αυτό έγινε και με τον ΕΟΠΥΥ.

Τι πρέπει να γίνει τώρα;

Νομίζω ότι απαιτείται η άμεση εξόφληση του υπολοίπου 50% που εκκρεμεί και ευθύς αμέσως η έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ από το Υπουργείο Οικονομικών ύψους 150.000.000€ ώστε να εξοφληθεί αμέσως ένας ακόμη πλήρης μήνας.

Όσο διαιωνίζεται η σημερινή κατάσταση των προκαταβολών (σφηνάκια) το μόνο σίγουρο είναι ότι όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί ο μέσος χρόνος πληρωμής, αλλά θα επιδεινώνεται σταθερά.

Επειδή δε οι οικονομικές αντοχές των φαρμακείων έχουν ξεπερασθεί προ πολλού, απαιτείται η άμεση υλοποίηση των παραπάνω, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.
Για την ΑΕΣΠ

Κυριάκος Θεοδοσιάδης