ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κοινή Ανακοίνωση Προέδρων Φαρμακευτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας Θράκης

                                                 6 Αυγούστου2015
Αρ.Πρωτ: 119                                                                      

Προς

1)τον Υπουργό Υγείας, κ. Κουρουμπλή
2)τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταθάκη
3)τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ , κ. Κοντό
Κοιν. ΠΦΣ , για τον Πρόεδρο κ. Λουράντο

       Αξιότιμε κ. Υπουργέ

        Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι φαρμακοποιοί της χώρας στήριξαν  ενσυνείδητα, και σ' αυτή τη δύσκολη  χρονική περίοδο, την  παροχή  της φαρμακευτικής περίθαλψης  στον Ελληνικό Λαό , παρά τις πρωτόγνωρες ιδιαιτερότητες  και τους περιορισμούς που είχαμε  στο Οικονομικό και Τραπεζικό σύστημα της Χώρας .


         Επίσης πολύ καλά γνωρίζετε ότι οι φαρμακοποιοί είμαστε εκείνοι οι οποίοι, παρά το ότι μόνο το 15% μεικτά  μας αναλογεί στην αξία του φαρμάκου  και στις αποθήκες  μόνο το 4% , δυστυχώς μόνο εμείς σηκώνουμε  τον ''σταυρό'' των μεγάλων καθυστερήσεων  των πληρωμών μας από τον ΕΟΠΥΥ.

         Με δεδομένα λοιπόν :

         α) Το γεγονός ότι οι δαπάνες  που χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία όχι μόνο δεν είναι κέρδος,  αλλά κατά 85% είναι κεφάλαια με τα οποία  πρέπει  να  πληρώσουμε και να εξοφλήσουμε  τις αποθήκες και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

         β) Ότι  ,όσο και εάν αναζητήσετε, δεν θα βρείτε άλλους προμηθευτές με  τόση μεγάλη αναλογία κεφαλαίων στα οφειλόμενα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ  σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις  των πληρωμών  τους.

         γ) ότι το φάρμακο και η υγεία είναι ,εάν όχι πρώτης, τουλάχιστον της ίδιας προτεραιότητας με  τις συντάξεις και τους μισθούς, μιας και ο κάθε πολίτης εάν δεν εξασφαλίσει πρώτα τη θεραπεία του όλα τα υπόλοιπα έπονται δευτερευόντως  και

         δ) τέλος, γνωρίζετε πολύ καλά ότι  όταν πληρώνονται  τα φαρμακεία στην ουσία '' δεν πληρώνονται οι φαρμακοποιοί  αλλά η αξία των  φαρμάκων  των Ελλήνων πολιτών".

            κ. Υπουργέ

           Σας καλούμε να αναλάβετε άμεσα  πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της εμπρόθεσμης πληρωμής των φαρμακείων της χώρας    και       συγκεκριμένα      να εξοφληθεί άμεσα όλος  ο Απρίλιος 2015 και  μέχρι το τέλος του Αυγούστου και ο Μάιος 2015, ώστε οι πληρωμές να επανέλθουν τουλάχιστον στον προηγούμενο ρυθμό και   να συνεχιστεί έτσι απρόσκοπτα  η  ροή της παροχής  των φαρμάκων στους ασφαλισμένους και να μη φθάσουμε   σε κατάσταση  παντελούς αδυναμίας εφοδιασμού των φαρμακείων και των αποθηκών  , με δυσάρεστες συνέπειες για  τους ασθενείς και τη Δημόσια Υγεία

                                                             Με εκτίμηση

                                                            Οι   Πρόεδροι
                     
      Φ.Σ. ΔΡΑΜΑΣ  : Ράγιας Δημήτριος      ΣΥΦΑ ΔΡΑΜΑΣ   Δικμάνης Αθανάσιος
      Φ.Σ. ΕΒΡΟΥ     : Τερζής Αναστάσιος       ''       ΕΒΡΟΥ      Καίσας  Γεώργιος
      Φ.Σ.ΚΑΒΑΛΑΣ  : Ρακιτζή Σίσσυ                     
      Φ.Σ. ΞΑΝΘΗΣ  :  Κάλφα Δέσποινα          ''      ΞΑΝΘΗΣ    Μεραμβλιωτάκη Δέσποινα
      Φ.Σ ΡΟΔΟΠΗΣ : Τσαπέκος Αλέξανδρος ''     ΡΟΔΟΠΗΣ   Μήτσιου Δημήτριος
      Φ.Σ. ΣΕΡΡΩΝ    : Άγγος  Χρήστος             ''      ΣΕΡΡΩΝ   Εμμανουηλίδης Αλέξανδρος