ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ο Γιάννης Μπασκόζος επικεφαλής στην Επιτροπή Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης


Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος (φωτό) ορίστηκε επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.

Στην επιτροπή μετέχουν, επίσης, η διευθύντρια φαρμακείου του νοσοκομείου “Άγιος Σάββας” Ουρανία Τοδούλου (αναπληρώτρια Μ. Βλάχου), ο δερματολόγος Σοφία Παπανίκου (αναπληρώτρια Αν. Αποστολοπούλου), η προϊσταμένη Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτα Λίτσα (αναπληρώτρια Χ. Κάνη), η πρόεδρος του ΕΟΦ Αικατερίνη Αντωνίου (αναπληρώτρια Δ. Μακριδάκη), η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Λειτουργίας της ΗΔΙΚΑ Ελπίδα Φωτιάδου (αναπληρώτρια Αντ.
Πάνου) και ο γενικός γιατρός Ελευθέριος Θηραίος (αναπληρωτής Χ. Καρανίκας).

Δαπάνη

Η ανάγκη ελέγχου της δαπάνης είναι επιτακτική, καθώς το υπουργείο Υγείας έχει γίνει αποδέκτης ανησυχητικών στοιχείων.
Από την αρχή του έτους, καταγράφονται έντονα αυξητικές τάσεις, με την υπέρβαση να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια το πρώτο τετράμηνο, όταν πέρυσι ήταν 200 εκατομμύρια ολόκληρο το έτος.
Η προϋπολογισθείσα ετήσια φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είναι κάτω από τα 2 δισ. ευρώ και τις όποιες υπερβάσεις θα κληθούν να πληρώσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Ανησυχία προκαλούν, επίσης, τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση φαρμάκων δεν εμφανίζει αξιόλογη μείωση τα τελευταία χρόνια.

Κατανάλωση

Παρά την κρίση και τις περικοπές, οι Έλληνες καταναλώνουν τον ίδιο αριθμό συσκευασιών με εκείνη που κατανάλωναν πριν από την κρίση.
Η σημαντική μείωση της δαπάνης που έχει σημειωθεί την τελευταία πενταετία (5,1 δισ. το 2009, έναντι 1,9 δισ. ευρώ το 2014 και 2015), δεν οφείλεται στη μείωση της κατανάλωσης, αλλά στο γενναίο “κούρεμα” στις τιμές των φαρμάκων.
Πληθαίνουν οι φωνές στον χώρο, οι οποίες κάνουν λόγο για ανάγκη λήψης μέτρων ενημέρωσης του κοινού, τα οποία θα οδηγήσουν σε λελογισμένη κατανάλωση φαρμάκων και αυτόματη αποσυμπίεση της δαπάνης.

Πηγή