ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τρόικα: Συνταγογράφηση με δραστική και μείωση της τιμής των φαρμάκων


Αμεση επαναφορά της υποχρεωτικής και αποκλειστικής συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας, άρση των «προστατευτικών» διατάξεων σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση γενόσημων που κυκλοφόρησαν πριν από το 2012 και επέκταση του μέτρου του clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης από τον προϋπολογισμό) για φάρμακα, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις και το 2016 ζήτησε χθες η «ομάδα Υγείας» της τρόικας από το υπουργείο Υγείας.

Πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι η χθεσινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και στελέχη φορέων είχε ως ατζέντα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία υπήρξε συναίνεση της κυβέρνησης στις αρχές Ιουλίου. Ετσι, η πλευρά της τρόικας ζήτησε από το υπουργείο να επανέρθει άμεσα η συνταγογράφηση αποκλειστικά της δραστικής ουσίας χωρίς καμία εξαίρεση. Το συγκεκριμένο μέτρο ίσχυε έως τον περασμένο Απρίλιο, όταν το υπουργείο Υγείας έδωσε τη δυνατότητα στον γιατρό να γράφει στη συνταγή και την εμπορική ονομασία γενόσημων ή φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα βοηθήσει στη μεγαλύτερη διείσδυση των γενόσημων στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, τα τεχνικά κλιμάκια ζήτησαν επέκταση του υφιστάμενου τρόπου τιμολόγησης των μη προστατευόμενων από πατέντα φαρμάκων και των γενόσημων που κυκλοφόρησαν μετά το 2012 (50% και 32,5% της τιμής πατέντας, αντίστοιχα) και στα παλαιότερα φάρμακα – για τα οποία σήμερα ισχύουν «προστατευτικές διατάξεις». Το μέτρο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε δραστικές μειώσεις τιμών. Στα μέτρα που καλείται η κυβέρνηση να προχωρήσει είναι και η είσπραξη του claw back του 2014 από φαρμακευτικές εταιρείες, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, και η επέκτασή του έως και το 2016, καθώς και η ανακοστολόγηση-περιορισμός των διαγνωστικών εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε επίσης αναφορά από την πλευρά της τρόικας και στο θέμα της αξιοκρατικής επιλογής των διοικητών των νοσοκομείων, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για αποπολιτικοποίηση της Διοίκησης.

Από την άλλη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση δεν συζητήθηκε το θέμα της εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα φαρμακεία (ιδιοκτησιακό και απελευθέρωση της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων), το οποίο, όπως εξηγούσαν, αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομίας. Ωστόσο, αυτό το ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι ζητούν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για τα ζητήματα λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς, με παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου διαπραγμάτευσης. Οι φαρμακοποιοί χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης και τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ για συνταγές που εκτέλεσαν τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά και παλιές οφειλές από το 2011, προειδοποιώντας ότι «δεν θα συνεχίζουν να στηρίζουν το ΕΟΠΥΥ, γιατί τα οικονομικά και ψυχικά αποθέματά τους έχουν εξαντληθεί».

Πηγή: kathimerini.gr