ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Καταρρέει το Δρομοκαΐτειο και θα παρασύρει όλον τον τομέα Ψυχικής Υγείας - Σοβαρές καταγγελίες από τους εργαζόμενους

Τριτοκοσμικές καταστάσεις στο Δρομοκαΐτειο καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, κατάσταση, η οποία σφραγίζεται από πολυάριθμες εισαγωγές ασθενών, ελλείψεις κονδυλίων και προσωπικού, δηλαδή δραματική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση.

Ακόμη το νοσοκομείο, σύμφωνα με τους εργαζομένους, εφημερεύει για όλη τη χώρα δύο ημέρες (24ωρα) την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη) και εισάγει 30-40 ασθενείς σε κάθε εφημερία".


Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΨΝΑ Δρομοκαίτειο αναφέρει ακόμη:

«Οι Υπουργικές Αποφάσεις τομεοποίησης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας παραμένουν κενό περιεχομένου. Οι ασθενείς που εισάγονται εκ των οποίων το 70% με Εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό, είναι πολύ περισσότεροι από τις διαθέσιμες για κάθε εφημερία κλίνες.

Διαθέτει 160 κλίνες οξέων περιστατικών και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της εφημερίας διατάσσει το σύνολο των κλινών του Νοσοκομείου.

Εξαιτίας αυτού νεοεισερχόμενοι ασθενείς οξέα περιστατικά, νοσηλεύονται σε Νοσηλευτικά Τμήματα χρονίων πασχόντων ή στο Γηροψυχιατρικό Τμήμα (αν και νέοι σε ηλικία) ή στο τμήμα μέσης Νοσηλείας.

Το προσωπικό αποδεκατίστηκε από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις και τις μηδενικές προσλήψεις την τελευταία δεκαετία. Υπηρετούν 400 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων σε Νοσοκομείο που χαρακτηρίζεται πυλώνας της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας, με ανεπτυγμένες κλίνες άνω των 600 και πλήθος υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Το έτος 2008 υπηρετούσαν 650 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και σήμερα αν και εντατικοποιήθηκε η εργασία εξαιτίας της οικονομικοκοινωνικής κατάστασης, είναι 250 εργαζόμενοι λιγότεροι, σε 1.000 οργανικές θέσεις.

Σε Νοσηλευτικά Τμήματα των 40 ασθενών η κάθε βάρδια καλύπτεται από μία Νοσηλεύτρια με αυξημένη επικινδυνότητα. Τακτικά έχουμε ξυλοδαρμούς προσωπικού από ασθενείς σε διέγερση.

Το Νοσοκομείο στενάζει από την έλλειψη κονδυλίων. Εφέτος προϋπολογίστηκαν 5 εκατ. ευρώ (πολύ λιγότερα των αναγκών) και μέχρι σήμερα εκταμιεύθηκαν 200.000 ευρώ.

Οι οφειλές σε προμηθευτές ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Εξαιτίας αυτού απειλούν να διακόψουν και άλλοι ήδη διέκοψαν τις προμήθειες υλικών διατροφής και υγειονομικού υλικού.

Το διαιτολόγιο των ασθενών προσαρμόστηκε με βάση την οικονομική στενότητα του Νοσοκομείου. Χωρίς τα απαραίτητα υλικά (κρέας, ψάρι, λαχανικά κ.α.),υποβαθμίστηκε η ποιότητά του σε μεγάλο βαθμό.

Προβλήματα στην προμήθεια υλικών διατροφής αντιμετωπίζουν και οι φιλοξενούμενοι στους Ξενώνες (μαγειρεύουν οι ίδιοι).
Το Νοσοκομείο οφείλει χρήματα πολλών μηνών στους εργολάβους, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους πάνω από πέντε μήνες, αν και οφείλουν από ιδία κεφάλαια να εξοφλούν το μισθό τους.

Απόδειξη της δεινής οικονομικής κατάστασης που περιήλθαν τα Νοσοκομεία της χώρας, είναι η Παρασκευή 24/07/2015 όπου το ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο σε ημέρα εφημερίας δεν διέθετε μεταξύ άλλων γάζες, σύριγγες και δανείστηκε ότι είχε απομείνει στο ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ.

Το ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ κινδυνεύει με κατάρρευση όπως όλες οι Μονάδες Δημόσιας Υγείας.

Η κατάρρευση του ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ θα συμπαρασύρει συνολικά το Σύστημα Δημόσιας Ψυχικής Υγείας».

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας, καταλήγουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, να χρηματοδοτήσει και να στελεχώσει άμεσα το Ψ.Ν.Α. ΔΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ και ταυτόχρονα να διευθετηθεί το σύστημα εφημερίας Ψυχιατρικών Μονάδων, με την διάθεση του συνόλου των ανεπτυγμένων Δημόσιων Μονάδων.



Πηγή: onmed