ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Συναγερμός από την Ιντερπόλ για το θανατηφόρο χάπι αδυνατίσματος

Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει η Ιντερπόλ για ένα «χάπι αδυνατίσματος» που πωλείται στο Ίντερνετ και σε γυμναστήρια, και ενοχοποιείται για τον θάνατο έξι νεαρών Βρετανών.



Τον συναγερμό πυροδότησε ο θάνατος της Ελοίζ Αιμέ Πάρυ, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στις 12 Απριλίου μετά από τη λήψη του σκευάσματος, το οποίο προμηθεύτηκε μέσω Ίντερνετ.
Η νεκροψία έδειξε ότι η 21 ετών κοπέλα είχε καταναλώσει δινιτροφαινόλη (ή DNP), ένα τοξικό φυτοφάρμακο που όμως διατίθεται ως ιδανικό για λιποδιάλυση και αδυνάτισμα!
Ανάλογες υπόνοιες υπάρχουν και για πέντε ακόμα νεαρούς Βρετανούς, οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2007 έως το 2013, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.
Στη Γαλλία ένας νεαρός άντρας αρρώστησε σοβαρά εξαιτίας του και στην Αυστραλία διερευνάται εάν ευθύνεται για ένα άλλο περιστατικό, στο οποίο ο λήπτης του σκευάσματος εκδήλωσε σοβαρές επιληπτικές κρίσεις.
Ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας, όπως είναι η επίσημη ονομασία της Ιντερπόλ, προειδοποίησε τις αστυνομίες 190 κρατών για τους κινδύνους από το DNP, το οποίο είναι μία κίτρινη ουσία που διακινείται ως σκόνη, κάψουλες ή και αλοιφή.
Το DNP είχε ξαναχρησιμοποιηθεί την δεκαετία του '30 ως βοήθημα αδυνατίσματος, αλλά είχε απαγορευτεί διότι είχε βρεθεί ότι είναι δηλητηριώδες και πιθανώς καρκινογόνο.
Δυστυχώς, όμως, έχει ξαναγίνει δημοφιλές, ιδίως στους κύκλους της σωματοδόμησης (μπόντι μπήλντινγκ) και από ανθρώπους που προσπαθούν απελπισμένα να χάσουν γρήγορα βάρος.
Η μητέρα της Ελοίζ Πάρυ, Φιόνα, η οποία είναι δασκάλα Χημείας, βρήκε το DNP στην τσάντα της κόρης της, μέσα σε μία πλαστική σακουλίτσα που έγραφε απλώς τα αρχικά του.
Όπως δήλωσε, η ουσία έκανε την κόρη της να «καεί ζωντανή εκ των έσω».
Το DNP, που χρησιμοποιείται και για την κατασκευή εκρηκτικών, προκαλεί υπερθέρμανση του σώματος, επιταχύνει τον μεταβολισμό, προκαλεί αφυδάτωση, έμετο και ταχυκαρδία ή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.
Η παρατεταμένη λήψη του μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη και βλάβες στην καρδιά, ενώ υπάρχουν στοιχεία ότι προκαλεί και καρκίνο.
Η πώλησή του για κατανάλωση από ανθρώπους είναι παράνομη, αλλά ως φυτοφαρμάκου ή χρωστικής νόμιμη.
Η Ιντερπόλ τονίζει στον «πορτοκαλί συναγερμό» που εξέδωσε ότι υπάρχουν «εγγενείς κίνδυνοι από το DNP», οι οποίοι εντείνονται και από το γεγονός ότι παράγεται με παράνομους τρόπους για ανθρώπινη κατανάλωση.
Υπογραμμίζει, τέλος, ότι συνιστά «άμεση απειλή» για τους λήπτες του, αναφέρει το BBC.


Πηγή