ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στάση πληρωμών ΕΟΠΥΥ... Που βρισκόμαστε, τι κάνουμε...

Σημείωση Σύνταξης: 
Το άρθρο επαναδημοσιεύεται στην ορθή μορφή του καθότι λόγω τεχνικού λάθους δε δημοσιεύθηκε σημαντικό τμήμα του το οποίο στη νέα δημοσίευση είναι τονισμένο με έντονη γραφή. 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο κλάδος μας με σοβαρότητα, ενότητα, συνέπεια και πρωτόγνωρες σε αριθμό και ποιότητα κινητοποιήσεις(οκτώ εβδομάδες αναστολή πίστωσης και δώδεκα ημέρες απεργία),κατάφερε να ξεπεράσει και να αφήσει πίσω...το εφιαλτικό 2012.

Στη συνέχεια, κατάφερε με καθημερινές πιέσεις να εξασφαλίσει επί είκοσι πέντε συνεχείς μήνες ομαλότητα και τακτικότητα στις πληρωμές, ανακουφίζοντας τη συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων μας.

Ως προηγούμενη διοίκηση του Π.Φ.Σ, είχαμε "αποδεχτεί", λόγω οικονομικής συγκυρίας αλλά και για πρακτικούς λόγους, ένα εύλογο χρονικό διάστημα υπέρβασης των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ. Σε περιπτώσεις όμως πλήρους αδυναμίας κάλυψης αυτών, σταθερά και αταλάντευτα προτείναμε κινητοποιήσεις, που είχαν αρχή, μέση και τέλος που συνέπιπτε πάντα με την πληρωμή μας. 

Αυτό το χρονικό διάστημα καταφέραμε στη συνέχεια, με μεθοδικότητα και πιέσεις, να το μειώσουμε και να σταθεροποιήσουμε τις πληρωμές μας στο τέλος κάθε μήνα. 

Κινητοποίηση για την κινητοποίηση, δεν προτείναμε ποτέ!
Σε κάθε κινητοποίηση, μοναδικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος, ήταν η πληρωμή μας! Ήταν μία κρυστάλλινη, έντιμη και ξεκάθαρη από κάθε άποψη στρατηγική, που μας κράτησε όρθιους και που μας επέτρεψε να ελπίζουμε και να αισιοδοξούμε. Στρατηγική που στη συνέχεια δικαιώθηκε με βάση τις εξελίξεις.

Σήμερα και μετά από μία 25μηνη περίοδο ομαλότητας και τακτικότητας στις πληρωμές μας, δυστυχώς ξαναμπαίνουμε σε νέο "σπιράλ ασφυξίας".
Δυστυχώς και όχι ανεξήγητα, ο ΕΟΠΥΥ αντί να επιχορηγηθεί με 1,1δις ευρώ για το 'Α εξάμηνο του 2015, θα λάβει μόνο 526 εκατ. ευρώ.
Τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι ανεξήγητα, με μοναδική εξαίρεση τον ΟΠΑΔ, δεν εισφέρουν παρά ελάχιστα έως καθόλου και δυστυχώς χωρίς προοπτική βελτίωσης.

Η Κυβέρνηση, αφήνοντας στην τύχη της τη φαρμακευτική περίθαλψη, προτάσσει την πληρωμή μόνο μισθών και συντάξεων.

Αγαπητοί συνάδελφοι, συνθλιβόμαστε ανάμεσα σε δύο μυλόπετρες: από τη μιά η στάση πληρωμών και η αδυναμία της κυβέρνησης να εξεύρει λύσεις και από την άλλη η αδυναμία μας λόγω έλλειψης ρευστότητας, να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας προς τους προμηθευτές μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να αντιδράσουμε και πρέπει να αντιδράσουμε σωστά,χτυπώντας τη γεννεσιουργό αιτία του προβλήματος, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η αδυναμία πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ.

Η πρωτοβουλία του προεδρείου του ΠΦΣ να αναδείξει έγκαιρα το ζήτημα, πραγματοποιώντας δύο συνεδρίασεις με τους φορείς-κρίκους της τροφοδοτικής αλυσίδας του φαρμάκου (ΣΦΕΕ,ΠΕΦ,ΣΑΦΕ,ΠΣΦ,ΟΣΦΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ), παρότι επικοινωνιακά βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, είναι ελλιπής και σαφώς αναποτελεσματική.

Ελλιπής και αναποτελεσματική,γιατί:

1- Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, που καλώς ζητείται, είναι εξαιρετικά δύσκολο να φέρει αποτέλεσμα και μάλλον η απάντηση που θα λάβουμε,θα είναι: "Κάντε υπομονή,βάλτε πλάτη ώστε να πάει καλά η διαπραγμάτευση".

2- Η πλήρης έλλειψη ρευστότητας, αφαιρεί τη δυνατότητα των προμηθευτών μας (φαρμακαποθήκες και βιομηχανία), παρά τις όποιες καλές προθέσεις τους, να βοηθήσουν ουσιαστικά.

3- Η οδηγία του προεδρείου του ΠΦΣ, για άρνηση εξόφλησης καθώς και μη έκδοση αξιογράφων για "ανοικτές"υποχρεώσεις, δυστυχώς θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα στην πράξη: τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και την προμήθεια φαρμάκων ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ.

4- Στα ήδη υπολειτουργούντα φαρμακεία υπό το καθεστώς του μετρητοίς, θα προστεθούν πολλά ακόμη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: 



- Ο ΕΟΠΥΥ κατέβαλε το 50% της οφειλής Ιανουαρίου και με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα,προοπτική για το υπόλοιπο 50% καθώς και για τους επόμενους μήνες,δεν υπάρχει.

- Το φάρμακο και η υγεία δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να πληγούν άμεσα οι πιο αδύναμες και ευαίσθητες ομάδες συμπολιτών μαςαφού το καθεστώς των ελλείψεων θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

- Η δραματική έλλειψη ρευστότηταςθα οδηγήσει άμεσα σε λουκέτο πολύ μεγάλο αριθμό φαρμακείων.

- Οι καλές προθέσεις του υπουργού υγείας ως προς την επαναφορά μεγάλου τμήματος του θεσμικού πλαισίου που απωλέσαμε τα προηγούμενα χρόνιαπρος το παρόν είναι μόνο στα λόγιαΗ υπόσχεση που λάβαμε για νομοθετική πρωτοβουλία από το τέλος Μαρτίουαρχικά μετατέθηκε για το τέλος Απριλίου, στη δε συνέχεια για το τέλος Μαΐου και μακάρι να έρθει η στιγμή που θα τη δούμε.... αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να γίνει παράγοντας απραξίας και να συμψηφιστεί με τα εκτεταμένα λουκέτα που θα προκύψουν από τη στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ

Συνάδελφοι, η όποια ολιγωρία στις αποφάσεις μας, θα πλήξει την πλειονότητα των φαρμακείων, οδηγώντας την στο καθεστώς του μετρητοίς και σε λουκέτο και θα λειτουργήσει υπέρ των φαρμακείων που διαθέτουν ρευστότητα και αποτελούν τη μειοψηφία στον κλάδο.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος, η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά. Είναι άμεσης προτεραιότητας η λήψη νέας πρωτοβουλίας του προεδρείου του ΠΦΣ προκειμένου να συγκληθούν άμεσα τα όργανα. Η όποια καθυστέρηση θα είναι καταστροφική και θα λειτουργήσει αρνητικά στη συνείδηση των συναδέλφων.

Αγαπητοί συνάδελφοι, ας μη γελιόμαστε, το πρόβλημα είναι ο ΕΟΠΥΥ και η έλλειψη ρευστότητας που στραγγαλίζει τα φαρμακεία μας. Ενέργειες είναι σαφές πως πρέπει να γίνουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Τίποτα περισσότερο από το καθοριστικό δεν πάει χαμένο. Το καθοριστικό όμως είναι η στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και σ'αυτό πρέπει να εστιάσουμε. Αυτό κάναμε με μεγάλη επιτυχία το 2012,αυτό πρέπει να κάνουμε και σήμερα.

Οφείλουμε να δώσουμε πειστική απάντηση στην αγωνία και την ανασφάλεια των συναδέλφων μας άμεσα!



ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
(ΑΕΣΠ)