ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Εντός της επόμενης εβδομάδας η απόφαση για την περίθαλψη των ανασφάλιστων

Την προσεχή εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.
Βασικό σημείο του σχεδίου είναι η χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας σε όλους τους ανασφάλιστους υπό την προϋπόθεση το ετήσιο εισόδημά τους να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.


Το βιβλιάριο θα χορηγείται μέσω των ΚΕΠ και θα αποτελεί το «εισιτήριο» για την πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για δωρεάν νοσηλεία.
Παράλληλα, διευρύνεται και η δωρεάν παροχή υπηρεσιών και στις διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ στο πεδίο των δικαιούχων θα συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά ανασφάλιστων κυρίως μεταναστών που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, προκειμένου να καλύπτονται εμβολιαστικά.
Μαζί με τις παρεμβάσεις αυτές καταργούνται και οι τριμελείς επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί στα νοσοκομεία βάσει της απόφασης για δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων του περασμένου Ιουνίου που έχουν ως αντικείμενο την έγκριση των αιτημάτων νοσηλείας ανασφάλιστων πολιτών.
Το σχέδιο υπουργικής απόφασης βασίζεται σε πόρισμα Ομάδας Εργασίας που είχε συσταθεί με την υποστήριξη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και στο οποίο χαρακτηρίζεται προβληματικό το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, με το σκεπτικό ότι γεννά αποκλεισμούς και αφήνει υγειονομικά ακάλυπτα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Σήμερα, βιβλιάριο ανασφάλιστου –γνωστό και ως βιβλιάριο απορίας-δικαιούνται όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι περίπου 100.000 έχουν αυτό το βιβλιάριο, την ώρα που ο αριθμός των ανασφάλιστων στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 2,5-3 εκατομμύρια.


Πηγή