ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κυκλοφορία του μυθιστορήματος του Ξ. Γ. Τροχόπουλου «Η Στάμπα»

Κυκλοφορία του μυθιστορήματος του Ξ. Γ. Τροχόπουλου
«Η Στάμπα» από τις εκδόσεις Ars Poetica
Οι βεροιώτικες εκδόσεις Ars Poetica με χαρά ανακοινώνουν την κυκλοφορία του πρώτου μυθιστορήματος του επιφανούς βεροιώτη συγγραφέα, πιανίστα και φαρμακοποιού Γ. Ξ. Τροχόπουλου με τίτλο «Η Στάμπα».
Ο Ξάνθιππος Τροχόπουλος με το καινούργιο του βιβλίο, μετά τη συλλογή χρονογραφημάτων «Πολίτης Ξάνθιππος», μας εισάγει σε έναν καινούργιο κόσμο μυθοπλασίας και μας διηγείται την ιστορία (ή τις ιστορίες θα έλεγε κανείς) μιας οικογένειας από την Μικρασιατική Καταστροφή στην εγκατάσταση στην Βέροια, και από το χτίσιμο μιας νέας αρχής στις δυσκολίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης και τέλος της Απελευθέρωσης. Όλες αυτές οι ιστορίες όμως έχουν ως συνδετικό κρίκο και μίτο της αφήγησης μια πολύ συγκινητική, αλλά και ανθρώπινη κοινωνική ιστορία.
Την ιστορία μιας υιοθεσίας. Ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα περασμένα χρόνια που μεγάλες οικογένειες μη μπορώντας να αντέξουν οικονομικά την ανατροφή των παιδιών τους αναγκαζόταν να τα δώσουν «ψυχοπαίδια». Μια ιστορία που προσπαθεί μέσα από μνήμες και από συμβάντα, που θα μπορούσαν να συμβούν και πέρα από τον μύθο, να σκιαγραφήσει μια αποχή και να συγκινήσει όσο μια αληθινή ιστορία.
Ένα βιβλίο από έναν βεροιώτη, με φόντο την πόλη της Βέροιας, αλλά και την νεότερη ιστορία της Ελλάδας, που συγκινεί τόσο τους κατοίκους της, όσο και όλους όσοι μπορούν να δουν μέσα από τα μάτια της ανθρωπιάς την τραγικότητα της ιστορίας, αλλά και την τραγικότητα των προσωπικών στιγμών των ανθρώπων που όταν δίνονται, όπως στη «Στάμπα» με άρτιο και συγκινητικό λόγο δονούν τις πιο ευαίσθητες χορδές της ανθρώπινής μας φύσης.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Βέροια δεκαετία του '50 σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο με νωπές τις μνήμες ακόμα από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ποντίων δυο οικογένειες προσφύγων προσπαθούν να ζήσουν την ζωή τους. Το φαινόμενο της εσωτερικής υιοθεσίας είναι συχνό. Ένα παιδί δίνεται ψυχοπαίδι.
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που διηγείται την υπόθεση της υιοθεσίας ενός μικρού αγοριού ανάμεσα στις δυο οικογένειες με φόντο τις ζωές των ανθρώπων που ζήσανε τις κακουχίες του ξεριζωμού από την Πατρίδα (τον Πόντο), την ένταξή τους σε ένα αδύναμο ελληνικό κράτος, την προσπάθεια προσαρμογής τους και το ξεκίνημα από την αρχή για το χτίσιμο της χαμένης τους ζωής, την Κατοχή που ήρθε να καταστρέψει τα όσα είχαν καταφέρει μέχρι εκείνη την εποχή, τον Εμφύλιο που έσπειρε την διχόνοια και άφησε ανοιχτές πληγές για πολλές δεκαετίες μετέπειτα.
Ένα μυθιστόρημα που σκύβει τρυφερά και διεισδυτικά στην ψυχολογία όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση της υιοθεσίας καταγράφοντας, χαρτογραφώντας και περιγράφοντας σε βάθος τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των δυο πολύπαθων οικογενειών, μέσα στο ιστορικό πλαίσιο μιας ταραγμένης εποχής.
Ένα τρυφερό και συγκινητικό μυθιστόρημα, ένα γλαφυρό ανάγλυφο της ιστορίας της Ελλάδας μέσα από τον Βίο και την Πολιτεία δυο οικογενειών και την υπόθεση υιοθεσίας μεταξύ τους.
Ο συγγραφέας
Ο Γιώργος-Ξάνθιππος Τροχόπουλος γεννήθηκε στη Βέροια από γονείς πρόσφυγες του Πόντου.
Είναι φαρμακοποιός, απόφοιτος του ΑΠΘ και γνωστός πιανίστας με εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Βέροιας, μέλος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Πρόεδρος του ΣΥΦΑ Ημαθίας-Πέλλας, εκλέκτορας του ΦΣΗ. Τον Οκτώβριο του 2013, στα πλαίσια του φαρμακευτικού Συνεδρίου PHARMA Point, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης του απένειμε τιμητική διάκριση «ως ελάχιστη αναγνώριση των προσπαθειών του για την καταξίωση και την ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού». Για την εν γένει δράση του τιμήθηκε από τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα.
Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Καρακώστα και έχουν τρία παιδιά. Ζει και εργάζεται στη Βέροια. Αρθρογραφεί στον τύπο της πόλης του και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Πολίτης Ξάνθιππος».