ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τι περιλαμβάνει για τα φάρμακα το e-mail Βαρουφάκη

Διαβάσαμε αναλυτικά το e-mail Βαρουφάκη και ξεχωρίσαμε όσα τμήματα της επιστολής αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στα φαρμακεία:

     1. ΦΠΑ: «Η Ελλάδα δεσμεύεται να μεταρρυθμίσει την πολιτική του ΦΠΑ... Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογισθεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονισθεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη και με σκοπό να περιορισθούν οι εξαιρέσεις...»

Σημείωση: Μήπως αυτή η διατύπωση μεταφράζεται σε αύξηση ΦΠΑ σε φάρμακα, σε βιβλία, σε παραμεθόριες περιοχές; Εάν όχι, πώς θα προκύψει μεγιστοποίηση των πραγματικών εσόδων;

     2. Οι Ελληνικές αρχές «θα ελέγξουν τις δαπάνες για την υγεία και θα βελτιώσουν την παροχή και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών»

Σημείωση: «Έλεγχος δαπανών για την υγεία» σημαίνει και μείωση των δαπανών για φάρμακα; Εάν ναι, πώς θα συνυπάρξουν με τη βελτίωση των παροχών και της ποιότητας;

     3. «Σταδιακή κατάργηση των τελών για λογαριασμό τρίτων κατά ένα δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο».

Σημείωση: Πρόκειται προφανώς, εκτός των άλλων, και για τον πόρο 0,4% υπέρ ΠΦΣ όπως περιλαμβάνονταν στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

     4. «Να αφαιρέσει φραγμούς στον ανταγωνισμό βασισμένη σε στοιχεία από τον ΟΟΣΑ»

Σημείωση: Στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ περιλαμβάνεται δέσμη προτάσεων στο όνομα του ανταγωνισμού, με κορυφαίο το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ (τιμή, σημεία διάθεσης).

     5. «Ενισχύεται η ανεξαρτησία της εθνικής επιτροπής ανταγωνισμού»

Σημείωση: Χωρίς σχόλιο...

     6. Η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται «να επιδιώξει προσπάθειες προκειμένου να άρει δυσανάλογους και αδικαιολόγητους περιορισμούς στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για να αντιμετωπισθούν κατεστημένα συμφέροντα»

Σημείωση: Στην κοινοτική γλώσσα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα είναι τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα». Με την ίδια περίπου διατύπωση και με πρόταση «ανοίγματος» του επαγγέλματος υπήρχε σχετικό κεφάλαιο και στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.


Η συντακτική ομάδα του Pharma Team