ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τα φάρμακα που μπορεί να φαρμακώσουν τον Π.Κουρουμπλή…

Το πιο καυτό θέμα για την Υγεία που αποτελούν τα φάρμακα, επιδίωξε να πάρει «πάνω» του και τα κατάφερε ο νέος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ νέος «ένοικος» της οδού Αριστοτέλους, επιχειρεί να αλλάξει πλήρως τη φαρμακευτική πολιτική που εφήρμοσαν τα τελευταία χρόνια οι μνηνονιακές κυβέρνησεις.

Βέβαια στο εγχείρημά του αυτό οι κακές γλώσσες έχουν αρχίσει ήδη να συζητούν …κάτω από το τραπέζι.
Ήδη άλλωστε από τις πρώτες του δηλώσεις ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έδειξε τη διάθεσή του να στηρίξει τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα.



Και ποιος θα μπορούσε να τον κατηγορήσει γι αυτό. Όταν μάλιστα υποστηρίζει πως οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φορολογία επειδή φροντίζουν να εξάγουν τα έσοδά τους στο εξωτερικό.

Παρότι οι εκπρόσωποι των ξένων εταιρειών στη χώρα μας το αρνούνται, ο υπουργός Υγείας, επιμένει και μάλιστα από την πρώτη στιγμή δήλωσε υπέρ των ελληνικών φαρμάκων.
Βέβαια στη διαδικασία αυτή, όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, άρχισαν και οι γκρίνιες προς την Κουμουνδούρου.

Διάφοροι εμπλεκόμενοι της αγοράς φαρμάκων άρχισαν να διαμηνύουν στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ πως «δε θα τα πάμε καθόλου καλά» αν ο υπουργός της νέας κυβέρνησης συνεχίζει να στηρίζει μόνο τις ελληνικές εταιρείες και όχι και τις ξένες.

Και επειδή οι πληροφορίες αυτές- που έφθασαν με ταχύτητα ρεκόρ στο ΣΥΡΙΖΑ – θορύβησαν πολλά στελέχη της κυβερνώσας παράταξης, το «σύρμα» έπεσε στην οδό Αριστοτέλους. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής άρχισε να διαφοροποιεί κάπως τις δηλώσεις του: εμένα δε μ ενδιαφέρουν μόνο τα ελληνικά φάρμακα αλλά τα φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα ξεκίνησε να λέει. Αντίστοιχα διαφοροποιημένη δήλωση έκανε και στο HealthReport.gr.

Η παρασκηνιακή αυτή διαδικασία δείχνει αν μη τι άλλο το πόσο καυτό είναι το θέμα που αποφάσισε να πάρει πάνω του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Γιατί από τη μία ποιος δε θα ήθελε να ενισχυθούν οι Ελληνικές εταιρείες, αλλά από την άλλη ποιος θα ήθελε τους ξένους κολοσσούς του φαρμάκου να αρχίζουν να περιορίζουν το προσωπικό τους που προέρχεται από την Ελλάδα, όπως συχνά πυκνά διαμηνύουν.

Μ αυτά και μ αυτά ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σκοπεύει να μη δώσει αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων να δημιουργήσει όμως ένα διπλό σύστημα αποζημίωσης ώστε και οι ξένες εταιρείες να μπορούν να δηλώνουν άλλες τιμές στο εξωτερικό και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν λιγότερα ως συμμετοχή.

Άγνωστο παραμένει όμως πως θα κατορθώσει να αυξήσει τη φαρμακευτική δαπάνη που αποτελεί σχεδόν κεντρική συμφωνία Ελλάδος και δανειστών με τα κονδύλια να έχουν προκαθοριστεί για τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από τις αλλαγές στη συμφωνία της χώρας μας με τους Ευρωπαίους…
Ίδωμεν…


Της Δήμητρας Ευθυμιάδου