ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Harvard Health Publications : To test βιταμίνης D δε συνιστάται για τα περισσότερα άτομα

Την τελευταία δεκαετία, ένα μπαράζ από δημοσιεύματα που συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη, και ένα πλήθος άλλων δεινών, οδήγησε πολλούς γιατρούς στο να τεστάρουν τακτικά τα επίπεδα βιταμίνης D στους υγιείς "ασθενείς" τους. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται αυτό το τεστ, σύμφωνα με μια νέα σύσταση από την U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF), που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.




Μετά την επανεξέταση των αποτελεσμάτων 25 μελετών πάνω στην βιταμίνη D, η επιτροπή κατέληξε ότι δεν είναι χρήσιμο για τα περισσότερα άτομα να γνωρίζουν το επίπεδο της βιταμίνης D. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ειδικοί δεν συμφωνούν στο τι σημαίνει "χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D" . Μερικά εργαστήρια το καθορίζουν ως μικρότερο από 20 νανογραμμάρια ανά milliliter (ng/ml), ενώ άλλα ως μικρότερο από 50 ng/ml. Επιπλέον, τα τεστ για την βιταμίνη D δεν είναι τυποποιημένα ή αξιόπιστα.

Ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι ακόμη και εάν έχετε ένα "χαμηλό" επίπεδο βιταμίνης D, υπάρχουν ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία για το ότι ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D θα σας ωφελούσε με οποιονδήποτε τρόπο.Με μία εξαίρεση. Άτομα με χαμηλή βιταμίνη D που παίρνουν  ένα συμπλήρωμα, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να "πέσουν". Αυτό έχει μια λογική, δεδομένου ότι η βιταμίνη D παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο να διατηρούνται δυνατά τα οστά και οι μύες. 

Τα σώματά μας, παράγουν βιταμίνη D όταν το ηλιακό φως χτυπά το δέρμα μας. Λιπαρά ψάρια ( όπως ο σολομός και το σκουμπρί), τα αυγά, και τα μανιτάρια περιέχουν μέτριες ποσότητες βιταμίνης D. Επίσης, υφίσταται στο γάλα καθώς και σε ορισμένα γιαούρτια, χυμούς και δημητριακά.

Συνιστώμενες δόσεις βιταμίνης D
400 IU/ημέρα για βρέφη
600 IU/ημέρα για παιδιά ηλικίας 1 έως 13
600 IU για ηλικίες από 14 έως 70
800 IU για ηλικίες από 71 και άνω

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση κυμαίνεται από 400 διεθνείς μονάδες (IU) την ημέρα έως 800, ανάλογα με την ηλικία (δείτε παραπάνω).  Ωστόσο, πολλά άτομα -συμπεριλαμβανομένων και επαγγελματιών του τομέα υγείας- συχνά λαμβάνουν ακόμη υψηλότερες δόσεις βιταμίνης D σε μορφή συμπληρώματος, ως μια ασπίδα ενάντια σε χρόνιες παθήσεις, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για οποιοδήποτε όφελος.

"Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι σε ο,τι αφορά την έρευνα για την βιταμίνη D, γιατί πραγματικά δεν γνωρίζουμε ακόμη αν υπάρχει σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ επιπέδου βιταμίνης D και ασθενειών, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος," αναφέρει η Δρ. JoAnn Manson, καθηγήτρια της ιατρικής στο Harvard Medical School, και επικεφαλής του τμήματος προληπτικής ιατρικής στο Brigham and Women’s Hospital.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ίσως είναι ένα σημάδι για την κακή υγεία, εξηγεί η Δρ. Manson. "Αν δεν έχετε καλή υγεία,τότε  δεν βγαίνετε έξω για περπάτημα, ποδηλασία, ή άλλη άσκηση". Παραμένοντας λοιπόν σε εσωτερικούς χώρους ακόμη περισσότερο, σημαίνει ότι δεν έχετε την απαραίτητη έκθεση στον ήλιο που χρειάζεται για την παραγωγή βιταμίνης D. Eπιπλέον, οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Τόσο η παχυσαρκία, όσο και η έλλειψη σωματικής άσκησης συμβάλλουν σε υψηλότερα ποσοστά καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, τουτέστιν αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να εξηγήσουν την εμφάνιση ασθενειών, πολύ περισσότερο από το χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D.

Θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα του ρόλου της βιταμίνης D στην υγεία μας, μέσα σε λίγα χρόνια. Mια πανεθνική δοκιμή με την συμμετοχή σχεδόν 26.000 ανθρώπων, με επικεφαλής την δρ. Manson, είναι σε εξέλιξη, και τα αποτελέσματα αναμένονται στα τέλη του 2017.
Η VITAL (VITamin D and OmegA-3 TriaL) αποσκοπεί στο να μάθετε, εάν λαμβάνοντας 2.000 περίπου διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D ή δισκία με λάδι ψαριών  μειώνετε τον κίνδυνο του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων κλπ.

Εν τω μεταξύ,για τους περισσότερους ανθρώπους δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται τεστ βιταμίνης D. Αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις, αναφέρει η Δρ. Manson. Οι άνθρωποι οι οποίοι ενδέχεται να χρειάζονται το τεστ, είναι όσοι :

  • Έχουν οστεοπόρωση ή άλλα σκελετικά προβλήματα
  • Βρίσκονται σε συνθήκες που επηρεάζουν την απορρόφηση λίπους, συμπεριλαμβανομένων της κοιλιακής νόσου ή κάποιο χειρουργείο για απώλεια βάρους
  • Λαμβάνουν  φάρμακα που μπορούν να έχουν παρεμβολή σε σχέση με την βιταμινη D, συμπεριλαμβανομένων αντισπασμωδικών και γλυκογορτικοειδών.

Το Ινστιτούτο ιατρικής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα επίπεδο βιταμίνης D στο αίμα της τάξεως των  20 ng/ml ,παρέχει αρκετή βιταμίνη D για να κρατάτε τα οστά υγιή.

"Υπάρχει ελάχιστο επιπλέον όφελος αν πάμε σε υψηλότερα επίπεδα, αν και ο στόχος των 30 ng/ml είναι εύλογος", λέει η Δρ.Manson και συμπληρώνει : "Αλλά ορισμένα εργαστήρια, συνιστούν εύρος που είναι αρκετά πάνω από 50 ng/ml, κάτι που είναι δυνητικό επικίνδυνο".
Πολύ βιταμίνη D, μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση ασβεστίου στο αίμα, κάτι που μπορεί να βλάψει την καρδιά, τα αγγεία και τα νεφρά.

Πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετή βιταμίνη D
Όσο είναι δυνατόν λοιπόν, να φροντίζουμε να παίρνουμε την συνιστώμενη δόση ανάλογα με την ηλικία, από την σωστή έκθεση στον ήλιο, την τροφή και κάποιο συμπλήρωμα αν χρειάζεται. Το πόση έκθεση στον ήλιο χρειάζεται, είναι κάτι που εξαρτάται από την εποχή και φυσικά από τον τόπο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες πχ, είναι δύσκολο να παραχθεί αρκετή βιταμίνη D από την ηλιακή έκθεση έκθεση το φθινόπωρο, τον χειμώνα και την άνοιξη αν κάποιος ζει βορειότερα της γραμμής που εκτείνεται από το το San Francisco μέχρι το Richmond.



Αν δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D από την τροφή ή τον ήλιο, τότε έχει νόημα κάποιο συμπλήρωμα.
Λαμβάνοντας περίπου 1.000 ή 2.000 περίπου διεθνείς μονάδες (IU) την ημέρα της βιταμίνης D είναι σχετικά ασφαλές. Το ανώτατο ασφαλές όριο είναι 4.000 IU την ημέρα, αλλά να θυμάστε ότι υπάρχει πολύ περιορισμένη έρευνα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του να λαμβάνει κανείς αυτή την ποσότητα.
 " Όταν πρόκειται για βιταμίνες, το περισσότερο δεν είναι απαραίτητα και καλύτερο ", λέει η Δρ. Manson.