ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κοινό μέτωπο υγειονομικών για τη διάσωση του ΤΣΑΥ

Μέτωπο υγειονομικών για τη διάσωση του ΤΣΑΥ Κοινή πρωτοβουλία για τη διάσωση του ΤΣΑΥ αναλαμβάνουν οι υγειονομικοί σύλλογοι της θεσσαλονίκης, προτού η ενοποίηση του ασφαλιστικού, με τον ερχομό του 2015, φέρει και την ένταξη του ΤΣΑΥ σε ένα ευρύτερο ταμείο, όπως ο ΟΑΕΕ ή το ΙΚΑ.

«Στοπ» στην ενοποίηση του ασφαλιστικού τους ταμείου θέλουν να βάλουν οι γιατροί, αλλά και οι υπόλοιποι υγειονομικοί φορείς της Θεσσαλονίκης. 
Γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί της Θεσσαλονικης δήλωσαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, έτοιμοι να επιδιώξουν συνάντηση με την τρόικα, αφού από τον υπουργό Eργασίας Γιάννη Βρούτση απέσπασαν «μόνο συμπάθεια και χωρίς...
τσάι», όπως είπαν χαρακτηριστικά οι πρόεδροι των αντίστοιχων συλλόγων.



«Το ΤΣΑΥ είναι απο τα  λίγα πλεονασματικά ταμεία. Είναι βιώσιμο και μπορεί να παραμείνει ανεξάρτητο καλυπτοντας τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ασφαλισμένους του. Μπορεί να διασωθεί», τόνισε στη συνέντευΕη Τύπου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκη (ΙΣΘ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως πρόσθεσε, το ΤΣΑΥ δεν λαμβάνει κρατικούς πόρους και μπορεί να ανακάμψει εφόσον τύχει ανάλογης «θεραπείας» λόγω της σωστής, αν και φθίνουσας, αναλογίας εργαζομένων προς συνταξιούχους.

«Το ΤΣΑΥ ποτέ δε στηρίχθηκε σε κρατικές επιχορηγήσεις. Με μία αναλογία 4,5 εργαζομένων προς έναν συνταξιούχο, δεν είναι ελλειμματικό. Οι 100.000 υγειονομικοί (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι) δεν θέλουμε να γίνουμε βάρος στις πλάτες των υπόλοιπων Ελλήνων φορολογουμένων. Θέλουμε την αυτοδιαχείριση του ΤΣΑΥ», επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Για το λόγο αυτό προγραμματίζονται δράσει, όπως επιστολές σε κόμματα και βουλευτές, δημοψηφίσματα, διαπραγμάτευση με τα υπουργεία Υγείας και Eργασίας, ακόμα επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να προωθηθεί το αίτημα για ανεξαρτησία του ΤΣΑΥ. Αν οι δράσει δεν αποδώσουν, τότε οι υγειονομικοί επιφυλάσσονται για δυναμικότερες ενέργειες.


Αποδέσμευση από το χάος του ΕΤΑΑ 

Οι φαρμακοποιοί, από την πλευρά τους, δηλώνουν και αυτοί ότι θα αγωνιστούν για την αποδέσμευση του ΤΣΑΥ από το «χάoς» του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων) και την ανεξαρτητοποίησή του. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκnς (ΦΣΘ) Kυριάκος Θεοδοσιάδης υπογράμμισε ότι μπροστά στο ενδεχόμενο ενοποίησης του ΕΤΑΑ με τον ΟΑΕΕ πρέπει να δοθεί αγώνας για τη σωτηρία του ΤΣΑΥ. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, οι συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας δεν απέδωσαν και σε περίπτωση ενοποίησης του ΤΣΑΥ με άλλο φορέα, τότε η περιουσία του δεν θα φτάσει για να καλύψει τα ελλείμματα και να κλείσει τις τρύπες του ταμείου αλλά θα το «επιβαρύνει» με άλλους 100.000 υγειονομικούς.
ΕΕάλλου, ο πρόεδρος του ΦΣΘ ανέφερε ότι δεδομένα ms κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ασφαλιστικό, το 50% των φαρμακοποιών πλέον δεν καταβάλλει εισφορές (μονοσυνταξιούχων). Επιπλέον, εκτιμάται ότι περίπου 3.500 υγειονομικοί έχουν ζητήσει την επιστροφή αυτών των εισφορών τους. Πρόκειται για μονοσυνταξιούχους, οι οποίοι πληρώνουν επιπλέον 50% στο ασφάλιστρο της απλής κατηγορίας και επιθυμούν να αλλάξουν συνταξιοδοτική κατηγορία. Ωστόσο, βρίσκονται σε αναμονή, καθώς το ζήτημα εξετάζεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε περίπτωση που η απόφαση τoυς δικαιώσει, τότε οι υγειονομικοί θεωρούν ότι το ΤΣΑΥ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί.


Ευθύνες για κακοδιαχείριση 

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι των υγειονομικών εξέφρασαν την πρόθεσή τoυς να υποβάλουν μηνυτήρια αναφορά, ώστε να αποδοθούν ευθύνες για την κακοδιαχείριση του ταμείου τα προηγούμενα χρόνια.
Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκη Αθανάσιος Δεβλιώτης τόνισε ότι από το 2001 δεν κατατίθενται ούτε ισολογισμοί και πρότεινε να κατατεθεί μήνυση σε βάρος της διορισμένης από το κράτος διοίκησης του ΤΣΑΥ για την κακοδιαχείρισή του.
Οι ασφαλισμένοι του ταμείου, όπως υπογράμμισε, εξαιρούνται από την εγγυημένη βασική σύνταξη και οι υγειονομικοί θα πρέπει να έρθουν σε απευθείας επαφή με την τρόικα προκειμένου να εξηγήσουν για ποιούς λόγους το ΤΣΑΥ πρέπει να μείνει ανεξάρτητο και να μην ενταχθεί σε ένα ευρύτερο ταμείο.

Σύμφωνα με τον κ. Δεβλιώτη, σε περίπτωση που το ΤΣΑΥ δεν σωθεί άμεσα αλλά προχωρήσει η δεύτερη φάση ενοποίησης του ασφαλιστικού, στις αρχές του νέου έτους, τότε το ταμείο θα χάσει και το υπόλοιπο αποθεματικό του, δηλαδή τα 280 εκατομμύρια ευρώ που απέμειναν μετά την αφαίμαξη 1 δισ. ευρώ λόγω του PSI.

Πηγή: Εφημερίδα Αγγελιοφόρος 17/12/2014