ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έρευνα ΣΟΚ: Το 44,7% των καρκινοπαθών δεν μπορεί να λάβει τα φάρμακα του - 1 στους 3 δεν μπορεί να επισκεφθεί γιατρό

Με τα πιο μελανά χρώματα αποτυπώνει τη ζωή των καρκινοπαθών στην Ελλάδα έρευνα που πραγματοποίησε ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης για λογαριασμό του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.), στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δικαίωμά μου!», που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, με τίτλο «Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των καρκινοπαθών».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των καρκινοπαθών έχει ασφαλιστική κάλυψη, τα εμπόδια που καταγράφονται μετά τη διάγνωση της ασθένειας τους είναι ενδεικτικά της κατάστασης.

Συγκεκριμένα, το 30,5% δεν μπορεί να επισκεφτεί εύκολα ή και καθόλου γιατρό, ενώ το 25,4% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει εμπόδια και στη θεραπεία.
Αναλυτικά, 6 στους 10 καρκινοπαθείς δηλώνουν πως αντιμετώπισαν εμπόδια το τελευταίο εξάμηνο στην πρόσβαση στο γιατρό. Τα προσκόμματα αφορούσαν και στην κακή τους οικονομική κατάσταση, αλλά και στη δυσλειτουργία του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ και πιο συγκεκριμένα:
- Το 50,7% δεν έβρισκε ραντεβού στο δημόσιο νοσοκομείο μέσα στον ενδεδειγμένο χρόνο που απαιτούνταν
- Το 18,3% ενημερωνόταν από τον συμβεβλημένο γιατρό ότι είχε κλείσει το μηνιαίο πλαφόν των επισκέψεων
- Το 23,9% έβρισκε ραντεβού διαθέσιμο σε ιατρείο μακριά από την οικία
- Το 28,1% ανέφερε ότι είχε και δυσκολία μετακίνησης
- Το 44% ωστόσο δήλωσε και αδυναμία πληρωμής της επίσκεψης σε ιδιώτη γιατρό
Την ίδια ώρα, επτά στους δέκα καρκινοπαθείς αντιμετώπισαν προβλήματα και στην εξασφάλιση ή συνέχιση της θεραπείας τους.
Αναλυτικά, το 44,7% δηλώνει πως δεν μπορούσε να βρει το σκεύασμα που χρειαζόταν για τη φαρμακευτική αγωγή του, το 25,4% δεν μπορούσε να βρει γιατρό για να συνταγογραφήσει το αναγκαίο φάρμακο, το 20% δυσκολεύτηκε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη γνωμάτευση για την διάθεση του φαρμάκου και τέλος το 8% είχε δυσκολία πρόσβασης στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ που υπήρχε το φάρμακο.
Όπως είναι ευνόητο, οι επιπτώσεις στη ζωή τους ήταν δραματικές, με το 96% να δηλώνει πως επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του, ενώ το 3,7% χρειάστηκε ακόμη και να νοσηλευτεί.
Συμπληρωματικά στοιχεία της έρευνας
Ένας στους δέκα καρκινοπαθείς είναι ανασφάλιστος. Το 89,3% δηλώνει πως έχει ασφαλιστική κάλυψη. Επίσης, ποσοστό 24% έχει και ιδιωτική ασφάλιση.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επισκέψεων που πραγματοποιούν στον ιατρό που τους παρακολουθεί, οι ασθενείς με καρκίνο αναφέρουν ότι κάνουν επισκέψεις μηνιαίες (ποσοστό 24,3%), τριμηνιαίες (ποσοστό 38,6%), ετήσιες (ποσοστό 20,5%), ενώ ποσοστό 16% δηλώνει πως πραγματοποιεί περισσότερες από δύο φορές τον μήνα.
Το 60% των καρκινοπαθών δηλώνει πως παρακολουθείται από γιατρό δημόσιου ή στρατιωτικού νοσοκομείου, το 14,7% από γιατρό συμβεβλημένο με τον ασφαλιστικό του φορέα αλλά στο ιδιωτικό του ιατρείο και το 19,8% από ιδιώτη γιατρό.
Το 45% των καρκινοπαθών δηλώνει πως έχασε ή καθυστέρησε να λάβει τη θεραπεία του και το 39% αναγκάστηκε να πληρώσει τα φάρμακά του. Τέλος, το 15% αναγκάστηκε να αλλάξει θεραπεία.
Το 44,4% των ασθενών με καρκίνο που συμμετείχαν στην έρευνα είναι ηλικίας 36 έως 50 χρόνων. Ένας στους τρεις καρκινοπαθείς έχει εισόδημα μηνιαίο κάτω από 500 ευρώ, το 66% των ερωτηθέντων καρκινοπαθών έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 1000 ευρώ και μόλις το 10% αναφέρει πως έχει εισόδημα άνω των 1.500 ευρώ.
Πηγή:  Onmed