ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κ.Θεοδοσιάδης: Προτάσεις για το ωράριο

Σχετικά με το φλέγον θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων αισθάνομαι την ανάγκη να δημοσιοποιήσω τις απόψεις μου, όπως τις κατέθεσα κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΦΣ στις 17/11/2014, αλλά και κατά τη διάρκεια προηγούμενων Γενικών Συνελεύσεων του ΠΦΣ:

  1. Απαραίτητο προαπαιτούμενο για κάθε λύση στο θέμα του ωραρίου είναι η κατάργηση των σχετικών διατάξεων από τους νόμους Λοβέρδου και Γεωργιάδη.
  2. Θεμελιώδης αρχή για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων για όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας είναι η κατάργηση του θεσμού των διευρυμένων καθώς και η κατάργηση της δυνατότητας του λεγόμενου "πειρατικού" ωραρίου ("ανοίγω και κλείνω όποτε θέλω").
  3. Καθορισμός ωραρίου που δε θα ξεπερνά σε εβδομαδιαία βάση τις 48 ώρες, χωρίς στον αριθμό αυτό να συμπεριλαμβάνονται οι εφημερίες. Το σύνολο των ωρών αυτών μπορεί να κατανεμηθεί κατά την κρίση του Συλλόγου. 
  4. Οι αρμοδιότητες περί ωραρίου περιέρχονται αποκλειστικά στο Υπουργείο Υγείας.
Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι η ύπαρξη φαρμακείου διευρυμένου ωραρίου υπονομεύει εξ΄ορισμού το θεσμό των διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων και επιτρέπει τον κανιβαλισμό μεταξύ συναδέλφων με ό,τι αυτό σημαίνει σε επίπεδο συναδελφικότητας και συνοχής του κλάδου.

Η διατήρηση του θεσμού των φαρμακείων διευρυμένου ωραρίου με παράλληλη μείωση των ωρών λειτουργίας τους (δηλ. η επιστροφή στο "νόμο Λοβέρδου") που φαίνεται να είναι αποδεκτή από το σημερινό προεδρείο του ΠΦΣ στα πλαίσια μιας λογικής "στροφή στο ρεαλισμό", δε λύνει το πρόβλημα. Αντίθετα το μονιμοποιεί και μάλιστα με την ανοχή ή αποδοχή απ΄την ηγεσία του κλάδου.

Αν υιόθετηθεί αυτή η "λογική", τότε η διάσπαση του κλάδου παραμένει, τα φαρμακεία δύο ταχυτήτων παραμένουν, οι εφημερίες δεν θα έχουν πλέον κανένα οικονομικό ενδιαφέρον και γενικώς ισχύουν όλα εκείνα τα επιχειρήματα εξ΄αιτίας των οποίων ο κλάδος εξ΄αρχής αντιτάχθηκε στο "νόμο Λοβέρδου". 

Είναι έξω από κάθε λογική να συζητάμε για 42 έως 48 ώρες εβδομαδιαίας λειτουργίας των φαρμακείων και παράλληλα να επιτρέπεται σε κάποια άλλα φαρμακεία να λειτουργούν 58 ή 68 ώρες κατά βούληση, επειδή δήλωσαν "διευρυμένοι".
Όταν μιλάμε και ζητάμε έως 48 ώρες εβδομαδιαίας λειτουργίας, αυτό εννοείται ότι πρέπει να ισχύει για όλα τα φαρμακεία της χώρας

Για να υπάρχουν ξεκάθαρες σχέσεις μεταξύ των φαρμακοποιών κάθε Συλλόγου αλλά και γαι αποκατάσταση του σημερινού χάους, απαιτείται ο καθορισμός ενός συγκεκριμένου ωραρίου ανοίγματος και κλεισίματος των φαρμακείων για κάθε ημέρα λειτουργίας. Πέραν των ωρών αυτών να λειτουργούν μόνο τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα, σε αριθμό ικανό να καλύψει τις ανάγκες της δημόσιας υγείας κάθε περιοχής.

Το φτιασίδωμα ενός κακού νόμου (Λοβέρδου ή Γεωργιάδη) δεν αλλάζει ούτε τη φύση, ούτε την ουσία του νόμου. 
Αντίθετα τον καθιστά πιο εύπεπτο.

Κυριάκος Θεοδοσιάδης