ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

"Smartphone coaching" στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη

Σημαντικά οφέλη σε επίπεδο διαχείρισης του σακχαρώδη διαβήτη από τους ασθενείς αλλά και βελτίωση της υγείας τους μπορεί να επιφέρει η αξιοποίηση των κινητών smartphone, σύμφωνα με μια νέα πιλοτική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Medical Internet Research.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από τη Σχολή Κινησιολογίας και Επιστήμης της Υγείας του Πανεπιστημίου York στον Καναδά, σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς υγείας της χώρας, διεξήγαγαν μια πιλοτική μελέτη διαρκείας έξι μηνών με 21 συμμετέχοντες. Οι ασθενείς χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή (application) για smartphone στο πλαίσιο ενός προγράμματος παρέμβασης και εκπαίδευσης (coaching) μέσω κινητού τηλεφώνου. Στόχος των ερευνητών ήταν να βελτιώσουν τη συμπεριφορά διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα ποικίλων εθνικοτήτων,τα οποία είχαν ελάχιστη εμπειρία χρήσης κινητών smartphone.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση που οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές, εάν ο ασθενής δεν ακολουθήσει έναν υγιέστερο τρόπο ζωής.

Οι health coaches, οι επαγγελματίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για την εκπαίδευση των ασθενών, επιχείρησαν να προωθήσουν την υιοθέτηση και διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με πρακτικές όπως συνεντεύξεις που αποσκοπούν στην παροχή κίνητρων και στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Οι επαγγελματίες αυτοί επικεντρώθηκαν κυρίως στο να βοηθήσουν τους ασθενείς να προσδιορίσουν και να επιτύχουν τους προσωπικούς τους στόχους, καθώς και να ενεργοποιήσουν τα εσωτερικά τους κίνητρα για την αυτοδιαχείριση της κατάστασής τους.

Πρόσφατες κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με τη δημοσίευση, οι οποίες συμπεριέλαβαν το health coaching στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων έδειξαν θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς, όπως αυξημένα ποσοστά σωματικής άσκησης και συμμόρφωσης στη θεραπευτική αγωγή, καθώς και βελτιωμένη ψυχολογία.

Στην προκειμένη περίπτωση οι 12 εκ των 21 ασθενών παρατήρησαν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα να μειώνονται παράλληλα με μικρές αλλαγές στη φαρμακευτική τους αγωγή. Τα smartphone, ισχυρίζονται οι ερευνητές, βοήθησαν τόσο στη μείωση των επιπλοκών της νόσου, όσο και στην αντιμετώπιση εμποδίων, όπως η κακή επικοινωνία και η αδυναμία λήψης υπηρεσιών περίθαλψης λόγω απόστασης.
Γιατί τα smartphone

Οι κινητές τεχνολογίες λειτουργούν συμπληρωματικά στο health coaching, καθώς επιτρέπουν την επικοινωνία ασθενών και επαγγελματιών σε πολλαπλά κανάλια, μέσω απομακρυσμένου monitoring, αλλά και του παραδοσιακού τρόπου οπτικοακουστικής επικοινωνίας. Η χρήση των κινητών τηλεφώνων καθιστά δυνατή την άμεση ανταπόκριση σε ανάγκες αλλά και συμβάλλει στη διατήρηση της όλης επικοινωνίας. Στο σημείο όπου ο ασθενής θα αποφασίσει για το επίπεδο, τη συχνότητα και τη διάρκεια των επικοινωνιών με τον health coach, θα είναι εφικτός ο εντοπισμός των ζητημάτων που οδηγούν στη μη συμμόρφωση καθώς και η άμεση αντιμετώπισή τους. Μηνύματα υπενθύμισης και ψυχικής ενίσχυσης διαφόρων τύπων μπορεί να στέλνονται στους ασθενείς οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ενεργοποιώντας την αλληλεπίδραση, η οποία επιδιώκει να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα και στον τρόπο ζωής του ασθενή.