ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Γ.Ξ. ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ-ΠΕΛΛΑΣ;

Με έκπληξη διάβασα στον τοπικό Τύπο μία προκήρυξη του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Ημαθίας Πέλλας που εδρεύει στη Βέροια, που αναφέρει ότι ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με λογιστικό γραφείο, το οποίο θα τον υποστηρίξει στις λογιστικές εργασίες του, οι δε ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν τις προτάσεις συνεργασίας στο email του Συνεταιρισμού μέχρι τις 24/10/2014.

Γιατί άραγε να συμβαίνει αυτό, αφού ο Συνεταιρισμός έχει πλήρες λογιστικό γραφείο, που λειτουργεί άψογα τόσα χρόνια και αποτελείται από τον Διευθυντή της επιχείρησης, απόφοιτο Οικονομικής Σχολής, την προϊσταμένη Οικονομικών του Συνεταιρισμού, απόφοιτη Οικονομικής Πανεπιστημιακής Σχολής και λογιστή-ταμία, απόφοιτο Τ.Ε.Ι. Λογιστικής.


Επίσης, έχω πληροφορίες, ότι το Δ.Σ. του ΣΥΦΑ έχει αποφασίσει να παραλάβει προσφορές εταιριών courier για τη μεταφορά των δεμάτων φαρμάκων στα φαρμακεία της Βέροιας, που μέχρι τώρα η διακίνηση των δεμάτων αυτών γίνονταν με τα αυτοκίνητα της επιχείρησης.
Δυστυχώς, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, ετοιμάζονται απολύσεις (και δεν είναι οι πρώτες) από το οικονομικό επιτελείο και από τους οδηγούς των αυτοκινήτων του ΣΥΦΑ. Μα είναι δυνατόν; Υπάρχει δικαιολογία γι’ αυτό;

Πιστεύω ακράδαντα, ότι οι λόγοι αυτών των ενεργειών δεν είναι οικονομικοί -και το λέω αυτό επειδή γνωρίζω, από έγκυρη πηγή, ότι τα κέρδη του πρώτου 6μήνου του 2014 ήταν ικανοποιητικά- και εξηγούμαι: Από τότε που ανέλαβε αυτή η Διοίκηση «το τιμόνι» του ΣΥΦΑ, με τους άστοχους χειρισμούς που έκανε, «κατόρθωσε» να συσπειρώσει όλο το υπαλληλικό προσωπικό εναντίον της, και είναι ό,τι πιο κακό για μία επιχείρηση, να υπάρχει δηλαδή κόντρα μεταξύ Διοίκησης και εργαζομένων. Και αυτό συνέβη, γιατί δεν μπορείς ως εργοδότης να βλέπεις τους συνεργάτες υπαλλήλους της επιχείρησης σαν δούλους, επειδή απλά τους πληρώνεις. Έτσι, λοιπόν, άρχισε μία αντιπαράθεση με τον Σύλλογο των Υπαλλήλων, μία στον επόπτη εργασίας, μία στα δικαστήρια, το δε εργασιακό κλίμα επιδεινώθηκε με την πάροδο του χρόνου και σήμερα έγινε ανυπόφορο. Έγιναν απολύσεις, γεγονός που δεν συνέβη σε κανέναν Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό στην Επικράτεια, επειδή απλά οι Διοικήσεις ήρθαν σε συνεννόηση με το προσωπικό, μείωσαν τους μισθούς κι έσωσαν τις θέσεις εργασίας.
Σήμερα, δεν υπάρχει υπάλληλος που να νοιώθει εργασιακή ασφάλεια στον ΣΥΦΑ Ημαθίας-Πέλλας, γιατί υπάρχει προηγούμενο απόλυσης υπαλλήλου με 30 χρόνια προϋπηρεσίας, για «οικονομικούς λόγους», αλλά και επειδή το γενικότερο κλίμα εργασίας είναι απαράδεκτα καταπιεστικό, με τις νέες απολύσεις επί θύραις. Φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν εγκρίνει η κυβέρνηση τις ομαδικές απολύσεις.

«Σήκωσαν κεφάλι οι δούλοι, θα τους αφανίσουμε», πιθανόν να είναι το σλόγκαν αυτής της Διοίκησης, πρωτοφανές για τα χρονικά. Είναι λυπηρό, και πιστεύω ότι είναι η μοναδική Φαρμακευτική Συνεταιριστική Μονάδα με εργασιακό κλίμα «Νταχάου» και αυτό με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης.

Έχουν αναλογιστεί, οι διοικούντες, άραγε, πόσο οδυνηρό είναι να μένει κάποιος εργαζόμενος με παιδιά, χωρίς δουλειά, μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στην επιχείρηση και ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης; Είναι τουλάχιστον εγκληματικό, γιατί άλλο είναι να απολύεις προσωπικό για λόγους οικονομικούς, και άλλο είναι να απολύεις προσωπικό για λόγους αντιπαράθεσης, επειδή εσύ έχεις απλά το πάνω χέρι, χωρίς να σκέφτεσαι τις συνέπειες για τον απολυόμενο εργαζόμενο. Υπάρχει μία ουσιώδης διαφορά, το πρώτο είναι θεμιτό, το δεύτερο είναι απάνθρωπο, χώρια που με τις εξόφθαλμες επιλογές της Διοίκησης επιδιώκεται η διάλυση του ιστού μιας υγιούς επιχείρησης που χτίστηκε με πολύ κόπο τόσα χρόνια, άνευ λόγου και αιτίας.
Έπρεπε, και όφειλε η Διοίκηση να έρθει σε συμφωνία με τους εργαζόμενους κι όχι να τους έχει απέναντι, για να σωθούν οι θέσεις εργασίας, όπως έγινε και στους άλλους Φαρμακευτικούς Συνεταιρισμούς. Αυτό σημαίνει Χρηστή Διοίκηση.
Ειλικρινά, λυπάμαι πάρα πολύ με όλα αυτά που βλέπω να γίνονται, γιατί ο Συνεταιρισμός κάποτε είχε κι ένα κοινωνικό πρόσωπο και δούλευε «ρολόι» τόσα χρόνια, ενώ τώρα, έτσι ξαφνικά, άλλαξαν τα πράγματα και κυνηγάμε τους υπαλλήλους; Φρονώ, ότι οι διοικούντες είναι σε λάθος δρόμο και ίσως παρασύρονται από ακραίες γνώμες, οι οποίες εισακούονται από το Δ.Σ.

Δεν διοικούνται έτσι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, υπάρχει κι ένας όρος, που λέγεται φαρμακευτική δεοντολογία, πέρα από το οικονομικό συμφέρον, κι αν κάποιος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, καλό είναι να πηγαίνει σπίτι του και να μην ασχολείται με τη διαχείριση τέτοιων επιχειρήσεων που έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία.
Θα ήθελα να γνωρίζω ποια είναι η θέση του Δ.Σ. και του Προέδρου του ΠΦΣ κ. Λουράντου, για τα θέματα φαρμακευτικής δεοντολογίας που προκύπτουν, αλλά και της Διοίκησης της ΟΣΦΕ.
Κύριοι της Διοίκησης, με τις ενέργειές σας αυτές, πιστεύω ότι εκτίθενται όλοι οι φαρμακοποιοί της Ημαθίας και Πέλλας, και είναι ευκαιρία να γνωρίσουν οι συνάδελφοι φαρμακοποιοί τι συμβαίνει με τους διοικούντες τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Ημαθίας-Πέλλας και να κρίνουν αναλόγως.

Γ.Ξ. ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
Π. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΦΗ & ΣΦΗΠ

Βέροια 20/10/2014