ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Διορθώνονται οι τιμές φαρμάκων! Ποια θα αλλάξει ο Βορίδης

Pharma Team: Από Τετάρτη νέα φάρμακα και διορθώσεις τιμών

Τα λάθη στις τιμές φαρμάκων θα επιχειρήσει να διορθώσει τις επόμενες ημέρες ο Μάκης Βορίδης με ειδική ρύθμιση που αναζητείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

Μία προς μία ελέγχθηκαν οι τιμές των φαρμάκων από την αρμόδια επιτροπή σε μια μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην οδό Αρστοτέλους.
Τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη άλλωστε ένα …παζάρι μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για το πώς ακριβώς θα διορθώσουν οι τιμές σε φάρμακα που φαίνεται να τιμολογήθηκαν λανθασμένα.

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης αμφισβητεί τον αριθμό των σκευασμάτων που δεν έχουν τιμολογηθεί σωστά και εκτιμά ότι είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που προβάλει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Αυτό πάντως που αποφασίστηκε με βεβαιότητα είναι να διορθωθούν τα λάθη σε εκείνα τα φάρμακα που θεωρούνται μοναδικά ή είναι on patent.
Ήδη αναζητείται ο τρόπος για τη διόρθωση των τιμών δεδομένου ότι αυξήσεις δεν μπορούν να γίνουν σε σκευάσματα με βάση παλαιότερη υπουργική απόφαση. Παρότι η ίδια υπουργική απόφαση επιτρέπει τις αυξήσεις στις περιπτώσεις που έχει διαπιστωθεί με βεβαιότητα λάθος στην τιμολόγηση, δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθεί αυτό το «παράθυρο» της εξαίρεσης.

Πάντως η διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακευτικών επιχειρήσεων εστιάζεται και στο γεγονός για το ποιες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό του μέσου όρου των φθηνότερων τιμών της Ευρώπης.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου     www.iatropedia.com