ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Υπέρτατη τιμή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον τ. Αντιπρόεδρο του ΦΣΘ κ. Νικόλτσιο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε χθες, 27 Οκτωβρίου 2014, με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Αριστείας της Τιμής τον Βασίλειο Νικόλτσιο για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα.

Εφτασε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Με τον κ. Παπούλια συνταξίδεψαν ο κ. Αβραμόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης.



Συνοδευόμενος από τον κ. Ορφανό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στις 6.45μ.μ στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Εκεί σε μια σεμνή τελετή απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Αριστείας της Τιμής στον διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλειο Νικόλτσιο και στην Αθηνά Ντιναλέξη, μια 94χρονη Ηπειρώτισσα, η οποία σε ηλικία 20 χρονών είχε πάρει μέρος ως εθελόντρια στο Αλβανικό Μέτωπο.


Με τη διάκριση αυτή τίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το συγγραφέα, συλλέκτη κειμηλίων της νεότερης ιστορίας και διευθυντή του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλειο Νικόλτσιο, «για τη συνεισφορά του στη διατήρηση της μνήμης των αγώνων του ελληνικού λαού».

«Παθιασμένος μουσειολόγος, με διαταγή του ΓΕΣ εργάστηκε για την αναβάθμιση του ιστορικού χώρου του Ρούπελ καθώς και όλων των στρατιωτικών μουσείων της χώρας, αλλά και για το σχεδιασμό και τη δημιουργία νέων στρατιωτικών μουσείων» υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση.

Ο κ. Νικόλτσιος, φαρμακοποιός, απόστρατος συνταγματάρχης του στρατού ξηράς, για περισσότερα από τριανταπέντε χρόνια ασχολείται με την ιστορική έρευνα, συγκέντρωση, συντήρηση, διάσωση, διαφύλαξη και προβολή ιστορικού υλικού. Έχει στην κατοχή του περισσότερα από 10.000 ιστορικά κειμήλια με τα οποία έχει διοργανώσει πάνω από 140 ιστορικές περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το κύριο μέρος της συλλογής εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τμήματα της στα μουσεία Βαλκανικών Πολέμων, στο μουσείο της Μάχης του Σκρα, στο μουσείο της Επανάστασης του '21 «Εμμανουήλ Παππά», στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη. Είναι συγγραφέας πολλών ιστορικών έργων και από το 2002 διευθυντής του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. 



Ο κ. Νικόλτσιος διετέλεσε επί μακρόν Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Σύλλόγου Θεσσαλονίκης, στενός συνεργάτης του Προέδρου κ. Θεοδοσιάδη, είναι ο εμψυχωτής της ίδρυσης του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Με τη δική του πολύτιμη εμπειρία και δράση και τη βοήθεια της Καθηγήτριας κ. Βαρέλλα καθώς και πλήθους φαρμακοποιών ανά την Ελλάδα αναδείχθηκε η πολύ σημαντική φαρμακευτική μας ιστορία. Μέσα από τα εκθέματα του Φαρμακευτικού Μουσείου τονίζεται ο πολύπλευρος και σημαντικός κοινωνικός ρόλος που επιτελεί ο Έλληνας Φαρμακοποιός, η εξέλιξη της Φαρμακευτικής Επιστήμης και η συνεισφορά του σ΄αυτήν, που ειδικότερα τις τελευταίες δεκαετίες γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρασημοφορώντας χθες τον κ. Νικόλτσιο, τον συνεχάρη για το έργο και την προσφορά του, αναφέροντας ότι και ο ίδιος είχε την ευκαιρία να τη δει από κοντά. 


Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την τιμητική διάκριση προς το πρόσωπό του, ο κ. Νικόλτσιος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις ένοπλες δυνάμεις από όπου ξεκίνησε και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, που του δίνει τη δύναμη να συνεχίσει το έργο του «έτσι όπως κινήθηκα μέχρι τώρα και με μεγαλύτερο πάθος».

«Τα κειμήλια της νεότερης Ελλάδος που συλλέγω, αποφάσισα να μην τα κρατήσω στον ιδιωτικό μου χώρο για να τα χαίρομαι εγώ και οι φίλοι μου, αλλά τα παρουσιάζω σε έντεκα μουσεία στην Ελλάδα και την Κύπρο, γιατί βαθιά πιστεύω ότι όλα τα κειμήλια τα οποία μαζεύω σχεδόν σαράντα χρόνια, ανήκουν σε όλο τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα εάν η κατοχή τους βρίσκεται σε μένα, γι' αυτό και πρέπει να εκτίθενται για να είναι κτήμα όλου του ελληνικού λαού» δήλωσε ο κ. Νικόλτσιος.

Αποτελεί τεράστια τιμή για το Φαρμακευτικό Κόσμο η ανάδειξη του πολυσχιδούς έργου του Βασίλη Νικόλτσιου.  Η αγάπη του για την Ελληνική Ιστορία αλλά και τη Φαρμακευτική και κυρίως οι πολυετείς του δράσεις γύρω από τη συλλογή και διατήρηση Εθνικών και επιστημονικών κειμηλίων κάνουν όλους εμάς τους συναδέλφους του φαρμακοποιούς υπερήφανους. 
Είναι μεγάλη μας τιμή να έχουμε ανάμεσά μας έναν τόσο αξιόλογο Συνάδελφο και χαιρόμαστε εγκάρδια που το έργο του έτυχε της μεγαλύτερης Εθνικής Τιμής. 
Θερμά Συγχαρητήρια!




Η συντακτική ομάδα του Pharma Team