ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κυριάκος Θεοδοσιάδης: «Που βρισκόμαστε»

Αισθάνομαι την ανάγκη να ενημερώσω δημόσια όλους τους συναδέλφους για το σημείο που άφησα, ολοκληρώνοντας τη θητεία μου στη θέση του προέδρου του ΠΦΣ, τα κυριότερα θέματα του κλάδου.

1.      Συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Η υπάρχουσα συλλογική σύμβαση λήγει την 30η Οκτωβρίου 2014. Κατά τη διάρκεια των επαφών μου με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ στη διάρκεια του καλοκαιριού, οπότε και ζήτησα την άποψή του για το θέμα, η απάντησή του ήταν «μόλις αποκτήσετε προεδρείο, ελάτε να υπογράψουμε νέα συλλογική σύμβαση».



2.      Ληξιπρόθεσμα χρέη 2011 και 2012

Απομένουν ελάχιστα χρέη του πρώτου εννεαμήνου του 2011 τα οποία είναι προς έγκριση από τον πάρεδρο (κυρίως ΤΑΥΤΕΚΩ-ΟΤΕ). Απομένουν τα χρέη του τελευταίου τριμήνου του 2011 καθώς και του 2012 μέχρι την απορρόφηση των ταμείων από τον ΕΟΠΥΥ.
Για τα απομέναντα αυτά χρέη έχει υπογραφεί πίστωση 327.000.000€ από το Υπουργείο Οικονομικών προς τον ΕΟΠΥΥ «για την εξόφληση ιδιωτών παρόχων».
Ήδη από το Υπουργείο Υγείας έχουν υπογραφεί οι σχετικές αποφάσεις.
Ειδικότερα η εξόφληση του ΤΑΥΤΕΚΩ-ΟΤΕ θα ξεκινήσει στο τέλος της εβδομάδας κατ΄αρχήν από τους Διανεμητικούς Λογαριασμούς και θα ακολουθήσουν τα φαρμακεία εκτός Διανεμητικών. 

3.      Ηλεκτρονικές πωλήσεις μέσω φαρμακείων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ προ πολλών μηνών έχει εγκρίνει σχετική νομοθετική ρύθμιση την οποία και υπέβαλε προς νομοθέτηση στο Υπουργείο Υγείας.
Η σχετική διάταξη έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο και περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και είναι προς ψήφιση.

4.      Απογραφή

Η υποχρέωση απογραφής των επιχειρήσεων υφίσταται τις τελευταίες τουλάχιστον δεκαετίες. Στο τέλος κάθε χρονιάς όμως, μετά από σχετικό αίτημα του ΠΦΣ, εκδίδεται απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών περί εξαιρέσης των φαρμακείων από την υποχρέωση απογραφής. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και φέτος.

5.      ΜΥΣΥΦΑ

Η μελέτη που ανέλαβε διεθνής εταιρία για να καταγράψει την «ανάπτυξη ανταγωνισμού στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ μεταξύ των φαρμακείων» είναι «αρκετά θετική».
Για λόγους προστασίας των συμφερόντων του κλάδου δε μου επιτρέπεται να δημοσιοποιήσω περισσότερα στοιχεία.
Όπως γράφτηκε και στον τύπο, το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται να ζητήσει από την τρόικα επέκταση του χρόνου μελέτης μέχρι και το Δεκέμβριο, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερα αποτελέσματα.

6.      Περαιτέρω άνοιγμα «κλειστών επαγγελμάτων» - ιδιοκτησιακό

Σε σχετικό ερώτημα της τρόικα προ μηνός, η Ελληνική Κυβέρνηση απάντησε ότι οι «μεταρρυθμίσεις» στο χώρο των φαρμακείων ολοκληρώθηκαν με το νόμο 4254/2014 και δεν υφίσταται λόγος περαιτέρω παρεμβάσεων.


Από την πλευρά μου προσωπικά, όπως και από όλους τους εκπροσώπους της ΑΕΣΠ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ, θα καταβάλλεται συνεχώς κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση προώθησης των συμφερόντων του κλάδου.

Κυριάκος Θεοδοσιάδης