ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στις επάλξεις η φαρμακοβιομηχανία για φαρμακευτική δαπάνη και rebate


Φωτιές άναψαν στην φαρμακοβιομηχανία οι υπουργικές αποφάσεις του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 2243 (18.8.2014) βάση των οποίων η αποζημίωση για μεγάλο μερίδιο φαρμάκων θα επιβαρύνει τις φαρμακοβιομηχανίες υπό την μορφή rebate ενώ στο ίδιο ΦΕΚ ορίζεται με άλλη απόφαση η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το τρέχον έτος αλλά και για το 2015 στα 2 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα βάσει της απόφασης ( 70519- ΦΕΚ 2243) «Από την 15.09.2014, για τις ειδικές περιπτώσεις που επιλέγεται φάρμακο το οποίο δεν διαθέτει γενόσημο ή μια θεραπευτική κατηγορία στο σύνολο της περιέχει μία μοναδική ή περισσότερες δραστικές ουσίες χωρίς γενόσημα φάρμακα, όπου επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή το ήμισυ της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου. Το υπόλοιπο επιβαρύνει την φαρμακευτική εταιρεία ή τον κάτοχο άδειας κυκλοφορίας με τη μορφή rebate.»



Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κλάδο του φαρμάκου που καλείται να πληρώσει περισσότερα, την ίδια στιγμή που η συμπίεση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δις ευρώ- ποσό στο οποίο σύμφωνα με την απόφαση συμπεριλαμβάνονται το ΦΠΑ και οι δαπάνες για την φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών, για τα εμβόλια, τους ορούς και τα παράγωγα αίματος-θα αυξήσει κατακόρυφα το clawback που θα πληρώσουν οι εταιρείες για το 2014 αφού η φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να φτάσει μέχρι το τέλος του έτους τα 2,2 με 2,3 δις ευρώ.


Ο μεγάλος φόβος, δε, είναι ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι να βρεθούν μπροστά σε ελλείψεις φαρμάκων αφού θα είναι πραγματικά δύσκολο μέσα από αυτόν τον προϋπολογισμό να καλυφτούν οι ανάγκες των ασθενών για φαρμακευτική περίθαλψη.


Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για το τι θα γίνει με τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) αφού πέραν του κλιμακωτού πλέον, από μικρότερο σταθερό προηγουμένως , rebate που θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις και θα υπολογίζεται επί των συνολικών πωλήσεων όλων των συσκευασιών, περιεκτικοτήτων και μορφών του εκάστοτε φαρμακευτικού προϊόντος, στο ΦΕΚ ορίζεται και επιπλέον rebate στα ΦΥΚ όπως αναφέρεται «Από 01.07.2014, στην περίπτωση των φαρμάκων της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010, τα οποία χορηγούνται από ιδιωτικά φαρμακεία, ο ΕΟΠΥΥ επιβάλει πέραν του rebate της παραγράφου 1 του παρόντος rebate τέτοιο ώστε η τελική τιμή αγοράς για τον ΕΟΠΥΥ να είναι αντίστοιχη με εκείνη που επιτυγχάνεται όταν προμηθεύεται το φάρμακο αυτό από τα φαρμακεία του.».


Να σημειωθεί ότι διατηρείται και το ενιαίο rebate 9% επί της τιμής παραγωγού για όλα τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τη Δημόσια Ασφάλιση.


Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο σύνολο της φαρμακοβιομηχανίας που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ψάχνει να βρει τρόπος δυναμικής αντίδρασης.


Πηγή: Υγεια360