ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κόντρα Κυβέρνησης-Αντιπολίτευσης για την εταιρεία διαχείρισης των αμοιβών των νοσοκομείων

Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων – Σύσταση και Καταστατικό της Εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Ανώνυμη Εταιρεία» πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ειδικότερα, κόντρα ξέσπασε γύρω από το θέμα, το οποίο αποτέλεσε το «μήλον της έριδος» μεταξύ της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» το νομοσχέδιο για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων εκκινεί από τη διαπίστωση ότι απαιτείται η διαμόρφωση ενός καθολικού συστήματος διαχείρισης και δίκαιης κατανομής των δημοσιονομικών πόρων μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών. Για να είναι το σύστημα αυτό «καθολικό και δίκαιο» εισάγεται πιλοτικά ένα πρόγραμμα «Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων», στα πρότυπα άλλων χωρών, όπως η Γερμανία.
«Εννιακόσιες διαγνωστικές ομάδες, έχοντας λάβει υπόψη τους χιλιάδες στατιστικά δεδομένα, έχουν διαμορφώσει έναν τρόπο με τον οποίο θα γίνεται μια χρέωση. Είναι, ας το πω, ένας αυτοματισμός ο οποίος επιτρέπει να γίνονται σχετικά ακριβείς χρεώσεις» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης. 
«Πώς θα φτιάξουμε αξιόπιστους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία, εάν δεν έχουμε μια εικόνα του ποιες και πόσες είναι οι ιατρικές πράξεις που έκαναν, και αν δεν έχουμε ένα μηχανισμό να κοστολογήσουμε αυτό το πράγμα;» αναρωτήθηκε. Στο σημείο αυτό, συγκροτείται η «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ», η οποία θα συγκροτεί, θα ελέγχει και θα επικαιροποιεί σε ετήσια βάση, τον μηχανισμό αυτό της κοστολόγησης: «Μέσω ενός σύνθετου, περίπλοκου και περίτεχνου μηχανισμού ενσωμάτωσης όλων των κοστολογικών στοιχείων, η εταιρεία θα καταλήγει σε μια κοστολόγηση με ακρίβεια» ανέφερε ο κ. Βορίδης. 
«Υπάρχουν τέσσερα μέρη που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τη συζήτηση αυτή: Το ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (οι πληρώνοντες), και τα δημόσια νοσοκομεία με τις ιδιωτικές κλινικές (οι πάροχοι)». Το νομοσχέδιο, κατά τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριά, είναι μία «πραγματικά συντονισμένη και προγραμματισμένη σε όλα τα επίπεδα αποχώρηση του κράτους από τη στήριξη της δημόσιας υγείας».

Πηγή: HealthDaily