ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΟΣΦΕ: Συνεχίζονται οι χαριστικές πράξεις υπέρ της φαρμακοβιομηχανίας

Με αφορμή τις πρόσφατες διατάξεις σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων αλλά και την αναπροσαρμογή των ποσοστών κέρδους φαρμακείων και φαρμακαποθηκών, η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

1. Με έκπληξη και χωρίς ουδεμία συζήτηση, κάποιοι "άγνωστοι" (;) κύκλοι του Υπουργείου, κατήργησαν την παράγραφο που υποχρέωνε την βιομηχανία για επιστροφή του χονδρεμπορικού Περιθωρίου Κέρδους 4,67%, στην περίπτωση " απευθείας πωλήσεων σε φαρμακείο" υπέρ του ΕΟΠΥΥ εκ μέρους της βιομηχανίας.




Η κατάργηση αυτής της υποχρέωσης δεν είναι παρά μια ακόμη χαρακτηριστική πράξη υπερ της βιομηχανίας.
Το Π.Κ. χονδρεμπορίου συνδιαμορφώνει την τελική τιμή προιόντος και δεν είναι δυνατόν - καταργούμενης της διαμονής του χονδρεμπόρου- να το νέμεται η βιομηχανία και μάλιστα σε μια περίοδο που ο ΕΟΠΥΥ έχει τρομακτικά προβλήματα ρευστότητας!

2. Θεωρούμε μη αντικειμενικό τον προσδιορισμό χονδρεμπορικού Π.Κ. , στα προιόντα άνω των 200,00€ , στο 1,5% όταν το ΚΟΣΤΟΣ διανομής των μονάδων μας, δεν είναι μικρότερο του 3%.
Η ρύθμιση αυτή, α) θα δημιουργήσει προβλήματα επάρκειας και ομαλής διανομής αυτών των προιόντων και β) θα αμφισβητήσει βιωσιμότητα και θέσεις εργασίας στον χώρο της διανομής. Άπτεται ευθέως και αμφισβητεί την Δημόσια Υγεία και μάλιστα σε θεραπευτικές κατηγορίες βασανισμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών.

Αξιότιμοι κύριοι,
Είμαστε διατεθειμένοι για συζήτηση εξορθολογισμού της Δημόσιας Δαπάνης, αλλά αυτό ΔΕΝ μπορεί να γίνει με χαριστικές αποφάσεις πάντα υπερ των βιομηχάνων και σε βάρος πάντα των ασθενών και των άλλων εμπλεκομένων.

Το Δ.Σ. της Ο.Σ.Φ.Ε.