ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φαρμακοποιοί: Έληξε ο συναγερμός για τις κινητοποιήσεις

Με... καλό μάτι βλέπουν οι φαρμακοποιοί το ένταλμα πληρωμής 127 εκατομμυρίων ευρώ που εκδόθηκε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές του Οργανισμού για τον μήνα Απρίλιο.
Η κίνηση αυτή μάλλον δρα ευεργετικά, καθώς δείχνει ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της, σύμφωνα με τις οποίες η αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς για τον μήνα Απρίλιο θα γίνει σε διάστημα μία εβδομάδας και συγκεκριμένα από τις 28 Ιουνίου (σ.σ. χθες) έως και τις 5 Ιουλίου.
Θετική χαρακτηρίζει τη χθεσινή εξέλιξη ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ο οποίος εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα ξαναζήσουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις ταλαιπωρίας, ενώ τονίζει ότι οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης ήταν από τους πρώτους που άρχισαν να δίνουν ξανά φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, επιδεικνύοντας ευαισθησία απέναντι τους.
«Τα χρήματα που αντιστοιχούν στους φαρμακευτικούς συλλόγους των μεγάλων πόλεων -Θεσσαλονίκης, Αθήνας και Πειραιά - υπολογίζονται σε 62 εκατομμύρια ευρώ. Με την έκδοση του εντάλματος από τον ΕΟΠΥΥ διαπιστώνεται η υλοποίηση των δημόσιων δεσμεύσεων του υπουργού Υγείας, κάτι που αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για την εξομάλυνση του κλίματος που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες με τη μεγάλη ταλαιπωρία ασφαλισμένων», τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης και προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί στο μέλλον να ζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις και γρήγορα θα περάσουν στο παρελθόν εικόνες σαν kl αυτές που με στενοχώρια παρακολουθήσαμε όλοι τις τελευταίες μέρες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, σε γενικές γραμμές υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις φαρμάκων όλων των ειδών.
Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει κίνδυνος να ξεμείνουν από φάρμακα τα φαρμακεία, αφού κάθε Παρασκευή ol φαρμακοποιοί πληρώνουν στις εταιρείες για τα φάρμακα της εβδομάδας που πέρασε. Αν δεν τα πληρώσουν, από Δευτέρα δεν θα τους προμηθεύουν πια.
Χθες, έπειτα από μια δύσκολη συνεδρίαση, το δ.σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων του από 1η Ιουλίου και τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους.
Θ. Αμπατζόγλου 
«Να σταματήσουν» 
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου δηλώσε ότι σε επικοινωνία του και με τους 54 προέδρους των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας τους παρότρυνε να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, ώστε να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται οι πολίτες.
Αγκάθι πάντως παραμένει το θέμα με τα χρήματα του μήνα Μαΐου, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πού θα βρεθούν τα κονδύλια. Η κυβέρνηση βέβαια είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμψηφισμό για τα χρέη του 2011, ώστε ο κλάδος να σταματήσει τις όποιες κινητοποιήσεις σχεδιάζει στο μέλλον.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία, 29/6/12